УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

XI Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) – БУДУЋНОСТ ЈЕ САДА

Извор: Arte

У периоду од 05. до 28. маја, једанаести пут по реду одржаће се Београдска интернационална недеља архитектуре ове године под слоганом „Будућност је сада“. И овогодишња манифестација програмски је конципирана кроз изложбе, шетње, предавања, радионице, семинаре…

Покушаћемо да заједно размишљамо и разговарамо о блиској будућности архитектуре, о употреби нових технологија, о јавности рада, о значају и начинима тумачења прошлости у корист садашњости и будућности, о перцепцији простора…

Београдска Интернационална Недеља Архитектуре (БИНА) заједно са носиоцем пројекта Музејем за архитектуру и дизајн (Muzej za arhitekturu in oblikovanje – МАО) из Словеније и тимовима учесника из 13 европских земаља освојила је грант Креативне Европе – Подршка европским платформама (2014-2020) за платформу Future Architecture.

У питању је паневропски пројекат који окупља архитектонске музеје, фестивале и организације из 13 земаља са намером да кроз различите аспекте свог програма током 2 године трајања пројекта покушају да сагледају будућност архитектуре и то из перспективе аутора до 40 година живота, управо оних који ће ту будућност промишљати, пројектовати и градити.

Посебан део програма овогодишњег, XI издања манифестације, посвећен је управо Future Architecture платформи и обухвата међународну изложбу Енергетске тачке Београда и предавања Архитектура после будућности, Ане Јеинић (Аустрија) и Представљање наслеђа у будућности, Соње Јанков.


Повезани текстови:
БИНА пре БИНЕ предавање: “Велики архитекти наше модерне – Никола Добровић и Милан Злоковић” – др Љиљана Благојевић
Конференција: Грађани и грађење града у оквиру програма X БИНА
X Бина: Трибина – Угрожена баштина
X Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) – ГРАЂАНИ И ГРАЂЕЊЕ ГРАДА
БИНА трибина: Јавни градски простори – Проблеми, модели, перспективе
IX Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) – ПРОСТОРИ ЈАВНОСТИ


ИЗЛОЖБЕ

Током три недеље програма БИНА 2016 – БУДУЋНОСТ ЈЕ САДА публика ће моћи да посети изложбе у различитим галеријским просторима Београда:

четвртак, 05. мај 2016. у 19.00h
Свечано отварање једанаесте Београдске интернационалне недеље архитектуре у Београду
Ликовна галерија Културног центра Београда

Отварање изложби:

  • Енергетске тачке Београда
    Продукција: Future Architecture платформа, Креативна Европа и БИНА
    Кустоси: Јелена Ивановић Војводић, Даница Јововић Продановић, Ружица Сарић
    Културни центар Београда, Ликовна галерија и галерија Подроом
  • Годишње награде за архитектуру
    Архитектонски и урбанистички конкурси 2015.
    Кустос: Дарко Марушић
    Културни центар Београда, галерија Подроом
  • Међународна изложба савременог становања – СТАНОВАЊЕ 2015
    Кустоси: Дарко Марушић, Александар Кековић
    Галерија РТС-а
  • Два архитекта
    Аутори: Томислав Ћурковић, Зоран Зидарић
    Загреб, Хрватска
    Културни центар Београда, галерија Подроом
  • Просторни оригами – Изложба студентских радова ТУ Грац
    Галерија Факултета ликовних уметности
  • Необична места – Изложба фотографија Жељка Мандића
    Културни центар Београда, галерија Артгет

Током трајања БИНЕ у Ноћи Музеја 21. маја 2016, кроз две посебне изложбене поставке биће представљени и резултати две БИНА радионице: Градитељке Београда (учесници су деца узраста 10-14 година) у Дечијем културном центру, (Таковска 10) и Нијансе простора (учесници су студенти архитектуре и дизајна) на Вајарском одсеку ФЛУ (Булевар војводе Путника 10).

2016_BINA_Future-is-Now_otvaranje

ПРОГРАМСКИ БЛОКОВИ БИНА 2016

Становање данас
Посебан блок БИНА 2016 посвећен је теми савременог становања. Први блок програма, семинар Становање данас – међународна искуства, одржаће се 07. маја у Дворани културног центра Београда и представиће различита европска искуства: Асперн – бечки град на језеру, један од тренутно највећих стамбених пројеката у Европи, архитектонски опус загребачког студија Два архитекта и планове 50.000 нових стамбених јединица у Амстердаму. Други део програма посвећеног теми становања,округли сто посвећен изложби СТАНОВАЊЕ 2015 биће одржан 12. маја у Галерији РТС.

Предавања
Серијал од 5 предавања СУОЧАВАЊА, конципирао је Александар Бобић, активиста, истрајни борац за идеје универзализма и промене. О актуелним проблемима архитектонске професије говориће преко 20 архитеката и теоретичара из земље и иностранства (Спасоје Крунић, Иван Куцина, Татјана Стратимировић, Ивана Азањац Вингам, Доминико Блажевић, Милан Ђурић, Милица Лопичић…)

БИНА шетње
Београђани ће и ове године у мају имати прилику да у оквиру 11. манифестације БИНА, прошетају Београдом са архитектима и историчарима архитектуре, стекну ново искуство перцепције града и виде га на начин на који до сада нису: Савске обале, Блок 21 (50 година), Палата СИВ-а, Од Косанчићевог венца до Теразија… само су неке од укупно једанаест БИНА шетњи о којима можете сазнати више на сајту www.bina.rs.

Радионице
У сарадњи са дугогодишњим партнерима, више факултета и установа, као и бројним сарадницима и ове године током три недеље биће организован низ радионица за полазнике различитих узраста, од основне школе до студената. Намера ових програма је да се деца и млади сензибилишу за посматрање, разумевање и вредновање архитектуре, као и да се ослободе и у опуштеној атмосфери опробају у креирању простора. Резултати ових радионица биће предмет посебних изложби током Ноћи музеја 2016.

Концерт
У сарадњи са дугогодишњим партнером, институцијом Do.co.mo.mo. из Србије, 16. маја 2016. у 21.00h организујемо концерт ЗВУК МОДЕРНЕ У ДОМУ ШТАМПЕ. Пројекат Звук модерне промовише наслеђе модерне архитектуре на територији Београда на начин који није уобичајен у досадашњој пракси. Кроз серију концерата и перформанса који се дешавају у значајним објектима заштићеним као споменици културе, Звук модерне има за циљ да скрене пажњу шире јавности на стање баштине модерног покрета у архитектури. Звук модерне представља зграду Дома штампе архитекте Ратомира Богојевића и дела композитора Василија Мокрањца.

Добро дошли на програме БИНА 2016!

Све информације о тачним местима и временима одржавања програма, као и више података о самим програмима можете наћи на www.bina.rs, www.dab.rs и www.kcb.rs.