УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Две изложбе посвећене професору наше школе и значајном архитекти Милану Злоковићу

Изложба Галерија Аула: АРХИТЕКТОНСКА ИСТРАЖИВАЊА МИЛАНА ЗЛОКОВИЋА, 1920 – 1965. | Фото: Маја Булатовић

Архитектонски факултет Вам представља две велике изложбе посвећене професору наше школе и значајном архитекти Милану Злоковићу славећи његова остварења и архитектуру.

У изложбеном простору Архитектонског факултета у Београду, 29. маја 2015. године отворена  је велика изложба под називом:
АРХИТЕКТОНСКА ИСТРАЖИВАЊА МИЛАНА ЗЛОКОВИЋА, 1920-1965. 
Галерија Аула Архитектонског факултета у Београду, 29. мај 2015. – 15. јул 2015.

Prof_arh_Milan_Zlokovic_opt

Проф.арх. Милан Злоковић (Трст, 1898 – Београд, 1965)

Ова изложба представља вредан документарни приказ, трајно наслеђе професије и увид у део модерне архитектонске баштине Србије.

Изложбу је конципирао проф. др Владан Ђокић, а кустоски избор начинила в. проф. др Љиљана Благојевић и њу сачињавају копије цртежа, акварела, пројектне и фотографске документације сачуване у породичној заоставштини архитекта Милана Злоковића.

… ”Кроз увид у оригиналну и, великим делом, досада необјављивану пројектну документацију и другу грађу, на изложби је приказан ток архитектонских истраживања Милана Злоковића почев од његових студентских радова са Архитектонског одсека Техничког факултета Универзитета у Београду из 1920. и 1921. године и цртежа које је израдио у припремном атељеу за конкурс на париском Бозару.

Стилска истраживања која су у основи ових раних пројеката рефлектоваће се и на почетку београдске каријере средином треће деценије, да би убрзо, већ од 1927. године, у раду архитекта било јасно профилисано понирање у питања структуре архитектонског објекта и његове рационалне конструкције. У свом закључном делу изложба представља пут архитекта ка системском пројектовању које је у основи његових послератних пројеката и теоријских радова.

Кустоска концепција ове изложбе и избор радова стога прате основну претпоставку да се у архитектонским истраживањима Милана Злоковића може уочити след истраживачких питања која пројектантским и научним методима испитују стил, структуру и систем у архитектури.” …

в. проф. др Љиљана Благојевић, Актуелност поука професора Милана Злоковића. Програм и каталог изложбе, издавач: Универзитет у Београду – Архитектонски факултет, 2015: 15

Milan_Zlokovic_izlozba-vest-02_opt
Milan_Zlokovic_izlozba-vest-22_opt
Milan_Zlokovic_izlozba-vest-23_opt
Отварање изложби | Фото: Игор Јаношевић

На дан отварања изложбе ексклузивно је приказан репрезентативни избор оригиналних цртежа архитекта Милана Злоковића из породичне заоставштине и оригиналне дрвене архитектонске макете вила Штерић и Мозер из 1930-их као и новија макета Универзитетске дечје клинике из збирке Музеја науке и технике у Београду.

Milan_Zlokovic_izlozba-vest-19_opt
Избор оригиналних цртежа проф.арх. Милана Злоковића | Фото: Маја Булатовић
Milan_Zlokovic_izlozba-vest-14_opt
Макета Универзитетске дечје клинике из збирке Музеја науке и технике у Београду – проф.арх. Милан Злоковић | Фото: Маја Булатовић

Архитектонски факултет у Београду захваљује академику Ђорђу Злоковићу, проф. др Милици Мојовић и др Ђорђу Мојовићу на уступању оригиналних цртежа и уступању права излагања документације из породичне архиве, и Музеју науке и технике у Београду, директору мр Соњи Зимонић и музејском саветнику др Снежани Тошевој на уступању макета из збирке Музеја, за изложбу на дан отварања.

Milan_Zlokovic_izlozba-vest-25_opt
Проф. др Милица Мојовић (ћерка проф.арх. Милана Злоковића) | Фото: Игор Јаношевић
Milan_Zlokovic_izlozba-vest-24_opt
Академик Ђорђе Злоковић (син проф.арх. Милана Злоковића) и проф. др Миодраг Несторовић | Фото: Игор Јаношевић

Тог дана је отворена и посебна изложба радова студената Архитектонског факултета у Београду:
РЕФЛЕКСИЈЕ: АРХИТЕКТУРА МИЛАНА ЗЛОКОВИЋА, 50 ГОДИНА КАСНИЈЕ
Свечана сала 200, Архитектонски факултет, 29. мај 2015. – 5. јун 2015.

Ову изложбу чине радови студената I године Основних академских студија на предмету Историја модерне архитектуре и урбанизма и прве године Мастер академских студија архитектуре на предмету Савременa теоријa архитектуре, према концепцији и кустоском избору в. проф. др Љиљане Благојевић, руководиоца ових предмета, у сарадњи са мр Драганом Ћоровић, предметним асистентом.

Концепција изложбе и избор радова следе основну кустоску претпоставку о вредности савремених приступа и техника истраживања историје и теорије архитектуре, укључујући дигиталне технике цртања, репрезентације простора и фотографије.

Испитивања аналитичких приступа и техника рађени су у непосредном раду у високошколској настави на основним и мастер студијама архитектуре, кроз ex cathedra предавања и пратећи on line практикум наставе, дискусију, студентске јавне презентације на часу и радове за колоквијуме током семестра.

Радови су комбиновани у оквиру изложбених панела према приказаном приступу анализи дела Милана Злоковића и према кључним речима: боја, волумен, модул, фотографија и детаљ.

Milan_Zlokovic_izlozba-vest-08_opt
Изложба Рефлексије: Архитектура Милана Злоковића, 50 година касније | Фото: Маја Булатовић
“Имајући у виду да се настава из области архитектуре у Србији изводи од прве половине 19. века, Архитектонски факултет је за ово време био поносни дом многих великана – међу којима изузетно место заузима проф. Милан Злоковић. Стога је обележавање пола века од смрти Злоковића подсећање на архитектонско и академско богатство Архитектонског факултета данас и одговорности и очекивања за будућност.
Архитект прогресивних идеја и представник модернистичког покрета у српској архитектури, Злоковић је задужио ову професију, културу и друштво са око 170 пројеката, 40 изведених објеката и 60 награда и откупа на архитектонским конкурсима. Његова заоставштина не броји само пројекте, већ и немерљив допринос архитектонском образовању и научном раду на Универзитету у Београду. Злоковићева предавања и писања су дуговечни допринос школовању архитеката на Архитектонском факултету, а његово дело је стални узор и истраживачка тема будућим пројектантима, док је тема пропорција и модуларне координације у архитектури коју је Злоковић започео и истраживао и данас једнако актуелна.
Поглед на историју, сећање на Злоковића и надолазећи стручњаци чине углед и традицију Архитектонског факултета, због чега са поносом приступамо обележавању великог професора и архитекта са надом да смо поштујући и ослањајући се на стваралаштво и поуке претходника дорасли изазовима који су пред нама.”

проф. др Владан Ђокић, архитект, Декан Архитектонског факултета у Београду, Предговор, Програм и каталог изложбе, издавач: Универзитет у Београду – Архитектонски факултет, 2015: 15

Погледајте нашу предходну вест:
Свечаност поводом обележавања 50 година од смрти Професора Милана Злоковића (1898 – 1965)

Milan_Zlokovic_izlozba-vest-21_opt
Отварање изложби | Фото: Игор Јаношевић
Milan_Zlokovic_izlozba-vest-16_opt
Milan_Zlokovic_izlozba-vest-15_opt
Оригинални цртежи проф.арх. Милана Злоковића | Фото: Маја Булатовић
Milan_Zlokovic_izlozba-vest-06_opt
Milan_Zlokovic_izlozba-vest-17_opt
Изложба Рефлексије: Архитектура Милана Злоковића, 50 година касније | Фото: Маја Булатовић