УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

14. Интернационална изложба архитектуре: Венецијанско бијенале 2014

Извор: Dezeen

Холандски архитекта Рем Колхас (Rem Koolhaas), уметнички директор овогодишњег 14. интернационалног бијенала архитектуре (14. Mostra Internazionale di Architettura) у Венецији, објавио је детаље о светској изложби којом жели да се удаљи од тренутног стања архитектуре која, како каже: ”Није доброг здравља”.

Rem-Koolhaas-portrait_Venice-architecture-biennale_dezeen_ss
Рем Колхас (Rem Koolhaas) испред инсталације Осветљење (Luminaire), сарадња ОМА студија и Сваровког  ❘ (c) Gilbert McCarragher.

Рем Колхас је говорио, у Италијанском инситуту за културу у Лондону, о својим намерама да кроз изложбу ”прекине све везе са савременом архитектуром, која упркос импресивним манифестацијама, није доброг здравља ” и да се уместо тога фокусира на глобални напредак архитектуре у задњих 100 година.

Првенствено истраживачка изложба, названа ”Основе” (Fundamentals), ће преиспитати основне елементе архитектуре и документовати појаву глобалног архитектонског стила. Први пут у историји Венецијанског бијенала, ова тема ће обухватити простор Арсенала и Централног павиљона у Ђардинијима, али и 65 националних павиљона.

Elements-of-Architecture-Roof-Yingzhao-Fashi-recreation_opt
Елементи архитектуре. Кров, Yingzhao Fashi, приказ  ❘ (c) Rem Koolhaas

”Након неколико архитектонских бијенала који су славили савремено, изложба ”Основе” (Fundamentals) ће преиcпитати историју и покушати да реконструише како се архитектура нашла у садашњој ситуацији и размотрити будућност” рекао је Колхас. Овогодишња изложба ће се удаљити од ”представљања објеката и самих архитеката” и уместо тога ће представити резултате оригиналног истраживања спроведеног током прошле године.  Колхас такође тврди да ће приказати живот и хумор архитектуре.

”Надамо се да ћемо овим бијеналом смањити притисак за констатном озбиљношћу у архитектонској професији” рекао је. ”Мислим да се о архитектури пише као да је озбиљна дисциплина али ја мислим да постоји живо(с)т у архитектури”.

Monditalia-Corderie-Stages-Frontal-Corderie-Arsenale-courtesy-la-Biennale-di-Venezia-copyright-Rem-Koolhaas_opt
Monditalia – Corderie – Арсенали ❘ (c) Rem Koolhaas
Monditalia_Corderie_Map
Monditalia – Corderie – Мапа, Арсенали ❘ (c) Rem Koolhaas

Тема додељена националним павиљонима је ”Абсорпција Модерне: 1914. – 2014.” (Absorbing Modernity:1914. – 2014.). Тако, сваки павиљон ће представити јединствени, национални архитектонски стил и типологије, присутне у задњих сто година.

Изложба планирана у Централном павиљону у Ђардинијима названа је ”Елементи архитектуре” (Elements of Architecture), а састојаће се од низа просторија од којих ће свака бити посвећена другом архитектонском елементу, укључујући балкон, зид, врата и прозор.

Поставка планирана у Арсеналима, названа је МондИталија” (Monditalia) и приказаће архитектуру и историју Италије.  Велика историјска мапа протезаће се централним простором, док ће архитектонске инсталације бити употпуњене филмом, плесом, музиком и театром.

Elements-Central-Pavilion_opt
Елементи архитектуре – Централни павиљон, Ђардини  ❘ (c) Rem Koolhaas
Elements-Stair_models_opt
Елементи архитектуре. Степеништа – Модели, Friedrich Mielke, Institute of Scalology  ❘ (c) Rem Koolhaas

Председник Бијенала, Паоло Барата (Paolo Baratta) изјавио је: ”Колхасов и наш циљ је да ово буде изузетно, истраживачки-орјентисано архитектонско бијенале. Оно ће бити врло иновативно захваљујући Колхасовом пројекту који обухвата читаво бијанале и искоришћава његов целокупни потенцијал.”

”Са великом храброшћу и амбицијом, након што је истражио историју Модерне у протеклих сто година, он идентификује и  представља елементе који би требали да послуже као препоруке за обнову односа између нас и архитектуре,” додао је Барата.

Венецијанско бијенале архитектуре 2014 ће отворити врата публици 7. јуна 2014. и трајати до 23. новембра 2014. године.

 

Прочитајте детаљније о поставци у Српском националном павиљону у Венецији: овде.