UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 06/04/2015 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2014/15

I godina – 1. semestar
MODUL ARHITEKTURA

STUDIO M01A – PROJEKAT:
ŽIVOT OBLIKA. AKADEMIJA ZA INDUSTRIJSKI DIZAJN I PROIZVODNI POGON
Nastavnik: arh. Nebojša Fotirić, docent

Projektni zadatak je postavljen kroz pitanje primene i primenljivosti savremenih oblika edukacije u polju primenjenih umetnosti, te prostornih (arhitektonskih) implikacija koje proizilaze iz relacije: sticanje znanja / primena tih znanja i veština.

Student:
Leona Mijić

Opis projekta:
:: Akademija za industrijski dizajn i proizvodni pogon :: Lokacija bivše fabrike tekstila “Kluz”

Koncept se zasniva na odnosu funcionalnih i prostornih aspekata između procesa obrazovanja (sticanja znanja ) i postupka proizvodnje (primene tih znanja i veština), kao i njihovom dovođenju u koherentnu arhitektonsko – urbanističku celinu, kroz konstrukciju kao primarni element oblikovanja.

Programsko razlaganje odvija se po verikali, pri čemu je konfiguracija terena na lokaciji omogućila da njegovim usecanjem proizvodni pogon bude smešten ispod zemlje, a dodir sa gradom ostvaren je slobodnim i transformabilnim izložbeno – prodajnim prostorom njegovih gotovih proizvoda, koji otvarajući se ka protočnoj saobraćajnici, uvlači prolaznike, anticipirajući namenu i strukturu celine.

Škola, kao i stanovanje koje se nalazi na samom vrhu, odvojeni su slobodnim prizemljem od pogona čime je omogućena vizuelna i funkcionalna protočnost, ali i neometano korišćenje ovih prostornih fragmenata.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/sets/72157650619376520/