УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 23/02/2017 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2016/17
I година – 1. семестар
МОДУЛ АРХИТЕКТУРА

СТУДИО М01А – ПРОЈЕКАТ:
ВИЗИТОРСКО – ИСТРАЖИВАЧКА СТАНИЦА У РЕЗЕРВАТУ ПРИРОДЕ – ЗАСАВИЦА
Наставник:
др Александар Виденовић, доцент

У складу са Тематским оквиром задатка, који апострофира ареале и природу као контекст у пројектовању целина, задатак представља осмишљавање и софистицирано уклапање вишенаменских, првенствено едукативних садржаја у специјалном резервату природе и рамсарском подручју, у амбијенту доминирајуће натуралности и променљивости пејзажа.

Студент:
Бојан Баћевић

Опис пројекта:
Пројектни задатак се односи на пројектовање у природној средини, суочавање са проблемима и потенцијалима грађења у њој, са акцентом на воду као главни мотив. Вода у овом контексту постаје средство у стварању доживљаја и стварању амбијената, или у премошћавању и преласку преко воде односно доживљаја “са воде”.

Локација на којој се пројектује је природни резерват Засавица која се простире у северној Мачви на територијама општина Сремска Митровица и Богатић.
Пројектовани комплекс објекта је позициониран са обе стране реке, где се на страни реке већ постојећег визиторског центра налази део новог центра са пријемним, информационим и боравишним капацитетима, док се са друге стране реке налази део објекта едукативно-истраживачког карактера. Ова два дела објекта повезана су пешачким мостом – пасарелом. Објекат је конципиран као Орнитолошко – визиторски центар.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157678435142692

Повратак на главну страну веб изложбе:

M01hexa180