УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 12/07/2018 Кључне речи:

СТУДИО М01А – ПРОЈЕКАТ:
ВИЗИТОРСКО – ЕДУКАТИВНИ ЦЕНТАР
ОБЕДСКА БАРА

Наставник:
др Александар Виденовић, доцент

У складу са тематским оквиром, који апострофира ареале и природу као контекст у пројектовању целина, задатак представља осмишљавање и софистицирано уклапање вишенаменских, првенствено визиторско – едукативних садржаја на локалитету и у амбијентима које карактеришу доминирајућа натуралност и променљивост пејзажа.

Студент:
Катарина Лажетић

Опис пројекта:
У разради пројекта објекта визиторског центра у Обрежу, ослонила сам се на концепт дистопије и пројекције претпостављеног стања на контекст, у ком је безбедност овог места већ доведена у питање. Основна идеја је да се створи простор који у свим аспектима боравка посетилаца подстиче свест о бивствовању на светом месту изузетне вредности. Код појединца то би био „мод“ сличан оном какав проузрокује боравак у манастиру, храму или локалитету од религијског и духовног значаја. Пажња се усмерава на место на ком се налази, тренутак у ком постоји и људе који га окружују. Са разликом у томе које се вредности налазе у центру фокуса, људи на тим местима желе да постану бољи.

Данашњи човек живи у измаглици. Еволуирали смо у бића са страхом према чврстим мишљењима и идеологијама; са млаким жељама и очекивањима. Живимо животе који су константно усмерени представама гиганата који су у основи оно штo је савременом свету потребно за развој.

Људи одлазе на места са нетакнутом природом изванредне лепоте како би „чули своје мисли“ или „изашли себи из главе“. То су ретке прилике сусрета и општења са неукаљаном реалношћу, без скривених значења изван онога чему сами дајемо смисao. У тој комуникацији човек често представља чврст и себичан фронт, а саговорник је просветљен и мудар, такође вољан да зажмури на начињену штету и толерише их, не кажњава и не брани се, поред божанске снаге коју поседује.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157698944125875

Повратак на главну страну веб изложбе:

M01hexa_180