УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 27/09/2017 Кључне речи:

СТУДИО М02А – ПРОЈЕКАТ:
ВЕЗА – БЕОГРАД НОВИ БЕОГРАД
Наставник: арх. Зоран Абадић, доцент

Циљ задатка је пројектовање везе као елемента инфраструктуре два града у виду просторно-програмског решења односа и афирмације контакта јавног простора Београда и Новог Београда. Место, карактер и форма везе се истражује као потенцијал истовремене граничности и безграничности “ничије територије”.

Студент:
Тамара Мићовић

Опис пројекта:
Чин. Веза. Церемонија. ПРСТЕН ГРАДА.
Међустаница између два града која постаје заједнички центар. Споменик града. Трг у форми прстена које карактерисе свакодневно пулсирање. Рампа са обе стране које нас убацује у кружни ток. Кртање по обрисима кружног тока има свој почетак, средину и крај пута. Не прекидамо ток, успоравамо у кривини.

Прстен има циљ да повезује и увезује… Место је задржавања и део путање. Добро место за окупљање различите типове корисника који имају своје траке, водиље. Мора се одговорити на чињеницу да човечанство је у покрету као никад до сад. Једноставност форме, из једног потеза шаље преко – реке. Боравак на ничијој територији, а истовремено на територији обе стране. Доминантне, чврсте тангенте јесу два моста која држе целокупну структуру.

Угао сагледавања корисника се проширује на 360 степени. Поглед преко, са висине – Београд на длану. Основна идеја је препуштање чулима, нарочито визуелним за перципирање контекста. Позиција места пружа истовремено дисање са градом, инфраструктуром и урбанитетом.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157685598592473

Повратак на главну страну веб изложбе:

M02hexa180