UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 19/07/2016 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2015/16
I godina – 2. semestar
MODUL ARHITEKTURA

STUDIO M02A – PROJEKAT:
URBANI GENERATORI : MEDIJATEKA NA KOSANČIĆEVOM VENCU
Nastavnik: arh. Aleksandru Vuja, vanredni profesor

Urbani generatori predstavljaju koncept u kome se ideja objekta zamenjuje idejom urbanog pojačivača, arhitekturom koja je sposobna da sjedini i pojača urbanost prostora. Prostor tada nije predodređen funkcijom već je pre razvijen kroz tenzije,raznovrsnost i slojevitost. Ovo je prigodan pojam za stanovište po kojem je moguće osmisliti meru zajedničkog prostora koji bitno utiče na dalju urbanizaciju i fizionomiju grada. Pravi ishod ovog istraživanja je stvaranje novih i nužno sinkretičkih arhitektonskih tipova i modela. Sam sadržaj ovih hibridnih stanja našeg svakodnevnog života lokalizovan je na medijateku sa drugim, raznovrsnijim sadržajima.

Student:
Tihomir Dičić

Opis projekta:
Biblioteka jeste zborište znanja, a ako ima prefiks “narodna”, onda njen značaj postaje veći, a važnost je kako za pojedini narod tako i čovečanstvo.

Kao meta, u bombardovanju 06.04.1941. godine, stavljena je ispred vojnih ciljeva, njen značaj je prepoznat isključivo kao narodni, zato je i bila uništena.

Veliki je javašluk, prema značaju pohranjenih spisa i njihovom uništenju, kako nekada tako i danas. Vršena su iskopavanja, tek nakon 35 godina, a danas je dosta toga pronađenog ili uništeno ili izgubljeno nemarnošću nadležnih institucija.

Zbog neprocenjivog značaja neophodno je ovekovečiti sećanje na uništenje i sabrati preživele artefakte, zarad pokušaja utvrđivanja nekadašnjeg inventara biblioteke. Za ove potrebe neophodno je sagraditi kuću koja će sve objediniti, simbolično na mestu nekadašnje biblioteke uz poštovanje starijih, rimskih i recentnijih, arheoloških ostataka.

Projekat jeste ta kuća koja će objediniti sve sadržaje, ali i druga povezana kuća koja će stvarati sećanje, putem raznih medija, na sve izgubljeno.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M02hexa180