УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 19/07/2016 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2015/16
I година – 2. семестар
МОДУЛ АРХИТЕКТУРА

СТУДИО М02А – ПРОЈЕКАТ:
УРБАНИ ГЕНЕРАТОРИ : МЕДИЈАТЕКА НА КОСАНЧИЋЕВОМ ВЕНЦУ
Наставник: арх. Александру Вуја, ванредни професор

Урбани генератори представљају концепт у коме се идеја објекта замењује идејом урбаног појачивача, архитектуром која је способна да сједини и појача урбаност простора. Простор тада није предодређен функцијом већ је пре развијен кроз тензије,разноврсност и слојевитост. Ово је пригодан појам за становиште по којем је могуће осмислити меру заједничког простора који битно утиче на даљу урбанизацију и физиономију града. Прави исход овог истраживања је стварање нових и нужно синкретичких архитектонских типова и модела. Сам садржај ових хибридних стања нашег свакодневног живота локализован је на медијатеку са другим, разноврснијим садржајима.

Студент:
Тихомир Дичић

Опис пројекта:
Библиотека јесте збориште знања, а ако има префикс “народна”, онда њен значај постаје већи, а важност је како за поједини народ тако и човечанство.

Као мета, у бомбардовању 06.04.1941. године, стављена је испред војних циљева, њен значај је препознат искључиво као народни, зато је и била уништена.

Велики је јавашлук, према значају похрањених списа и њиховом уништењу, како некада тако и данас. Вршена су ископавања, тек након 35 година, а данас је доста тога пронађеног или уништено или изгубљено немарношћу надлежних институција.

Због непроцењивог значаја неопходно је овековечити сећање на уништење и сабрати преживеле артефакте, зарад покушаја утврђивања некадашњег инвентара библиотеке. За ове потребе неопходно је саградити кућу која ће све објединити, симболично на месту некадашње библиотеке уз поштовање старијих, римских и рецентнијих, археолошких остатака.

Пројекат јесте та кућа која ће објединити све садржаје, али и друга повезана кућа која ће стварати сећање, путем разних медија, на све изгубљено.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Повратак на главну страну веб изложбе:

M02hexa180