UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 19/07/2016 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2015/16
I godina – 2. semestar
MODUL ARHITEKTURA

STUDIO M02A – PROJEKAT:
URBANI GENERATORI : MEDIJATEKA NA KOSANČIĆEVOM VENCU
Nastavnik: arh. Aleksandru Vuja, vanredni profesor

Urbani generatori predstavljaju koncept u kome se ideja objekta zamenjuje idejom urbanog pojačivača, arhitekturom koja je sposobna da sjedini i pojača urbanost prostora. Prostor tada nije predodređen funkcijom već je pre razvijen kroz tenzije,raznovrsnost i slojevitost. Ovo je prigodan pojam za stanovište po kojem je moguće osmisliti meru zajedničkog prostora koji bitno utiče na dalju urbanizaciju i fizionomiju grada. Pravi ishod ovog istraživanja je stvaranje novih i nužno sinkretičkih arhitektonskih tipova i modela. Sam sadržaj ovih hibridnih stanja našeg svakodnevnog života lokalizovan je na medijateku sa drugim, raznovrsnijim sadržajima.

Student:
Aleksandra Milovanović

Opis projekta:
Medijateka digitalnih umetnosti

Polazište prostorno-programskog koncepta zasniva se pre svega na razumevanju Kosančićevog venca, kao kulturno-istorijskog parka u okviru kog je potrebno ostvariti ravnotežu između istorijskog konteksta, kulturnog nasleđa, ekonomskih aktivnosti, socijalnog konteksta, različitih modaliteta saobraćaja, sadržaja kulture i duhovnog centra. U ovakvom okviru razumevanja teritorije javlja se potreba za obrazovanjem nove autonomnosti, odnosno mikroprograma, koji uvodi predznak savremenosti i polarizuje umetnost.

Osnovna težnja zasniva se na uspostavljanju novog tipološkog obrasca koji svojom plastikom i monolitom može da bude deo kompozicije i slike šireg konteksta od Brankovog mosta do Kalemegdana. Uspostavljeni sistem ponaša se kao ljuska sa dva sloja od kojih jedan prestruktuira postojeću konfiguraciju terena, a drugi sloj definiše sasvim novu strukturu padine i fronta Karađorđeve ulice. Navedeni slojevi definišu specifičnu volumetriju samog objekta i obrazuju jednoprostor u okviru kog se program raspoređuje fragmentisano u vidu programskih tačaka, koje se razlikuju po intenzitetu i frekventnosti, a postavljaju u takvim odnosima da hijerarhijski okupiraju prostor. Unutrašnji prostor ljuske postaje svobuhvatni postament u okviru kog ne postoji stroga definicija po kojoj se funkcija implementira.

“Prostor, kroz svoju definiciju, ne uspostavlja racionalne podele, već teži da sistem omogući identifikaciju korisinika i prostora bez pravila.”
Cedric Price, The delight of the city, Contemplative landscape arhitecture

Programski koncept novog mikroprograma zasniva se na uvođenju savremenih aspekata umetnosti i načina na koji se ona prezentuje i publikuje. Zamišljeno je da program pored poštovanja okvira Kosančićevog venca, prevaziđe njegove granice i svoj značaj, prisustvo i specifičnost ispoljava na nivou čitavog grada i kao takav postane urbana dnevna soba koja je otvorena za širok spektar korisnika.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M02hexa180