UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 20/07/2016 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2015/16
I godina – 2. semestar
MODUL ARHITEKTONSKE TEHNOLOGIJE

STUDIO M02AT – PROJEKAT:
U NASELJU SUNCA
Nastavnik: mr Nataša Ćuković Ignjatović, docent

Blok 45, u vreme izgradnje nazvan i ”Naselje Sunca”, delom aludirajući i na Korbizjeov ”Ozareni grad” (La Ville Radieuse), i danas se prepoznaje kao specifična urbana struktura. Kroz projekat intervencije u centralnoj zoni, preispituju se morfološki, društveni i klimatski aspekti datog prostora. Težište rada je na kreativnoj primeni principa bioklimatske, zelene i energetski efikasne arhitekture u procesu projektovanja, od urbanističko-programskih postavki do materijalizacije, detalja i tehnoloških rešenja.

Student:
Marina Mihailović

Opis projekta:
Prostor u zoni preseka glavnih šetališta, u centralom delu Bloka 45, prepoznat je kao potencijal za dalji urbani razvoj naselja. Čitav blok leži na ravnom terenu, te za njegove stanovnike brdo bogato zelenilom predstavlja značajno mesto i zaštitni znak ovog prostora. Ova trenutno pasivna zelena površina, bez funkcije, pruža mogućnost stvaranja korisnog i privlačnog prostora za različite aktivnosti stanovnika.

Projekat predlaže nadogradnju brda, bez narušavanja njegove postojeće konture. Priroda je stavljena u prvi plan, ona diktira izgled i organizaciju objekta. Projektovani prostor osmišljen je kao sinteza unutrašnjih i spoljašnjih površina. Unutrašnjost objekta je funkcionalno fleksibilna, i može se koristiti na različite načine (kao galerija, edukativni centar, dečija igraonica…), a u spoljašnjem prostoru omogućeno je nesmetano kretanje korisnika između brda i objekta.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M02hexa180