УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 27/02/2017 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2016/17
I година – 1. семестар
МОДУЛ АРХИТЕКТУРА

СТУДИО М01А – ПРОЈЕКАТ:
ТРАНСФОРМИНГ: АКАДЕМИЈА ЗА СПОРТ И ДИГИТАЛНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ, БУЛ. НИКОЛЕ ТЕСЛЕ, НОВИ БЕОГРАД
Наставник:
арх. Милан Ђурић, ванредни професор

Пројекат има за циљ израду архитектонског и урбнистичког решења Академије за спорт и дигиталне технологије у просторном контексту новобеоградске модернистичке матрице, са посебним односом према елементима урбане природе. Пројектом се испитују трансформације простора директно генерисане променљивости програма у различитим временским интервалима. Контекст чине: булеварски ток, парковско зеленило, близина речног приобаља и блоковско залеђе, док тему одређује однос дигиталног и аналогног у савременој култури, образовању, пословању, спорту и рекреацији.

Студент:
Милена Андрић

Опис пројекта:
Преображај у архитектури

Тема представља иницирање преображаја перцепције простора. Просторни елементи који чине подлогу за даљу трансформацију јесу лукови, који уносе одређени ниво препознатљивости и асоцијативности. Управо је тај асоцијативни елемент искоришћен као подлога за даљу трансформацију перцепције. Увођењем програма који је фокусиран на водене спортове, стварају се нови, различити, флуидни и неочекивани покрети, који уносе преображај. На тај начин архитектура која је опна ограничава простор деловања, омогућава да се унутар ње диктирају и кадрирају понашања и покрети. Други ниво трансформације се постиже променом агрегатног стања, која се даље преноси на покрет уносећи функционални и визуелни преображај простору. Представа у простору усред обостраних промена непрестано се мења. Архитектонски оквир је статичан, док се променом агрегатног стања и увођењем човека очекује интеракција у пољу.

Циљ је стварање интеракције између поља и посетилаца, чијим се интегрисањем остварује дијалог између архитектуре и корисника који недвосмислено врше утицај индивидуалним конзумирањем овог архитектонског простора.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157678435142692

Повратак на главну страну веб изложбе:

M01hexa180