UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

STUDIO 03B – VIŠEPORODIČNO STANOVANJE:
OMNIBUS – KRATKE PRIČE NA STAMBENE TEME

Nastavnik:
dr Grozdana Šišović, docent

Student:
Ilija Nikolić

Opis projekta:
01 – VOLUMETRIJA – Želja za postizanjem prikaza volumetrije na dva različita načina spojena u jednu celinu postignuta je preko prodornih vertikalnih ravni koje se prepuštaju u punu masu formirajući aneks, a između te dve volumetrije formira se otvoreni, natkriveni prostor.

02 – MOTIV NA UGLU – Motiv na uglu delimično je formiran samom volumetrijom tako što je prostor između dve vertikalne ravni na samom uglu širi od ostalog niza i samim tim pruža prostor za različite oblikovne intervencije.

03 – STAN NA UGLU – Izazov stana na uglu bio je da se unutrašnji raspored prostorija kompoziciono uklopi sa već postojećim rasponima vertikalnih prodornih ravni koje su zamišljene kao noseći elementi, tako da bi se prostorije prilagođavale već poznatoj matrici, vodeći raćuna o svim propisanim arhitektonskim pravilima za dimenzionisanje prostora.

04 – KONTAKT SA TLOM – Zahvaljujući zanimljivom rešenju da postoje dve celine zgrade koje bi preko spratnih komunikacija bile spojene u jednu celinu, pružena je jasna podela na odnose privatnih i javnih delova objekta.

05 – STAN NA POSLEDNJOJ ETAŽI – Kao i tipski spratni stan, i ovaj na poslednjoj etaži ima slične osobine projektovanja unutrašnjeg prostora. Razlike su te što je stan na poslednjoj etaži proširen i na deo aneksa gde je došlo do jasne podele dve celine stana. Takođe, kosi krov je stvorio mogućnost proširenja stana i po visini.

06 – FASADA – Fasada se takođe odlikuje u naglašavanju dva rešenja, prvog – dodavanja elemenata u prazne prostore i drugog – oduzimanja iz pune mase.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157694712880072

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

03Bhexa-180