УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Основне академске студије Архитектура 2015/16

II година – 3. семестар
Студијска целина: СТУДИО 01А

ОАСА-23060 Студио 01А – Породично становање:
СТАНОВАЊЕ НА ДУШАНОВЦУ
Наставник:
др Ана Никезић, доцент

Студент:
Аница Радосављевић

Опис пројекта:
Рад истражује степеновање нивоа интимности архитектонским алатима, повезивање са околином, отварање ка природи. Степеновање је примењено на групацији, постављањем односа између јединица, али и на нивоу јединице, њеним положајем у односу на групацију, вегетацију и односима унутар јединице. Груписане по три, пројектовано је осамнаест јединица.

Постављене су у односима да је свака довољно отворена ка суседној, како би се створио осећај заједништва, али довољно затворена како би била омогућена приватност неопходна за породичну кућу. Свака јединица има различите степене приватности, од јавног, полујавног до приватног, и различите степене отворености, од отворених простора, полуотворених до потпуно затворених. Приватност и отвореност у јединицама постигнути су архитектонским алатима, различитим величинама и положајима отвора, променама висина, материјала и амбијената.

Отварање ка околини, односно постепено затварање, постиже се увлачењем природе у објекат, брисањем јасне границе између споља и унутра, отвореног и затвореног, природног и вештачког.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157664531159090