UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Osnovne akademske studije Arhitektura 2015/16

II godina – 3. semestar
Studijska celina: STUDIO 01A

OASA-23060 Studio 01A – Porodično stanovanje:
STANOVANJE NA DUŠANOVCU
Nastavnik:
arh. Miloš Komlenić, docent

Student: 
Dušica Pašić

Opis projekta:
Kao sam cilj i zadatak predmeta Studio 01a – Porodično stanovanje nameće se problematika projektovanja malih urbanih celina, odnosno pozicioniranje, oblikovanje i odnos objekata porodičnog stanovanja. Prostor za intervenciju je lociran na Dušanovcu, lokalitetu specifičnih karakteristika i kompleksnih odnosa.

Počevši od zajedničkog rešenja urbanističkog plana, koje je nastalo kao sinteza analiza lokacije i ličnih afiniteta, moj rad biva usmeren kao nešto konkretnijem zadatku, odnosno jednoj tipološkoj vrsti porodičnog stanovanja – kuće u nizu. Kuće u nizu su se kao adekvatno rešenje vrlo rano ispoljile u potencijalnoj urbanističkoj strukturi Dušanovca. Posebna pažnja je posvećena omogućavanju privatnosti, odnosno osećaju individualiteta, iako sam sklop to otežava.

Brinući o količini dostupnog prostora, oblikovanju, te o odnosu privatno – javno, pojedinac – celina, projekat prolazi kroz brojne razvojne faze, težeći jasnoj formi, koja ne narušava okruženje, te sa ostalim tipološkim vrstama porodičnog stanovanja koje se mogu naći na predlogu urbanističkog plana, gradi skladnu celinu.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157664531159090