UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 19/07/2016 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2015/16
I godina – 2. semestar
MODUL ARHITEKTURA

STUDIO M02A – PROJEKAT:
STANICA – PERON BRZOG VOZA
Nastavnik: arh. Zoran Abadić, docent

Cilj zadatka je projektovanje prostornog sklopa kao elementa infrastrukture grada. U programskom smislu, radi se o postavci specifičnog sadržaja i finom podešavanju u odnosu na tumačenje konteksta – Beograda u statusu prestonice kulture. Stanica se može tumačiti kao mesto: trenutka i trajanja, bezgraničnog stanja i vremenskog ograničenja, veza i složenih odnosa, prepoznavanja i predstavljanja, neverbalnih komunikacija i kontakata, sučeljavanja i odustajanja, iščekivanja i doživljaja. U osnovi, zadatak je idejno arhitektonsko rešenje “Stanice”, mesta visokofrekventnog protoka energije, ljudi, robe i usluga – interaktivne tačke kulturološkog umrežavanja.

Student:
Dobrivoje Bojić

Opis projekta:
Momenat za sebe.

Da li u društvu hipermobilnosti prostor gubi na značaju?

Brzina postaje osnovni pojam našeg delovanja, to značajno utiče na naše shvatanje okruženja, prostori zahtevaju da budu multifunkcionalni, transformabilni i jednostavni u formi da bi odgovorili na potrebe savremenog društva.

Jedan stop pre ulaska u grad.

Vizija prostora u polju, koji se nalazi na privremeno zaustavljenom toku voza, svojom novom strukturom unutar zatečenog pejzaža kreira novu prirodnost predela. Pozicija mesta pruža potpunu dostupnost trenutnom stanju ratarskog okruženja, bez naznaka urbanog jezgra koje se nalazi na nastavku toka. Ideja je stvoriti određeno iskustvo u prostoru tako što se prosto nalazite u njemu. Reč je o kretanju kroz polje i osećanju različitih fizičkih senzacija koje pruža ambijent, kroz sva naša čula, pre svega kadriranjem i usmeravanjem pogleda kroz linijsku arhitekturu stajališta.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M02hexa180