UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 19/07/2016 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2015/16
I godina – 2. semestar
MODUL ARHITEKTURA

STUDIO M02A – PROJEKAT:
STANICA – PERON BRZOG VOZA
Nastavnik: arh. Zoran Abadić, docent

Cilj zadatka je projektovanje prostornog sklopa kao elementa infrastrukture grada. U programskom smislu, radi se o postavci specifičnog sadržaja i finom podešavanju u odnosu na tumačenje konteksta – Beograda u statusu prestonice kulture. Stanica se može tumačiti kao mesto: trenutka i trajanja, bezgraničnog stanja i vremenskog ograničenja, veza i složenih odnosa, prepoznavanja i predstavljanja, neverbalnih komunikacija i kontakata, sučeljavanja i odustajanja, iščekivanja i doživljaja. U osnovi, zadatak je idejno arhitektonsko rešenje “Stanice”, mesta visokofrekventnog protoka energije, ljudi, robe i usluga – interaktivne tačke kulturološkog umrežavanja.

Student:
Marija Zlatković

Opis projekta:
peron _
mesto. jedno mesto. tu je. prostorno. pregledno.
stabilno je. snažno je. mirno. ima pogled.
pojam vremena. moment. trenutak. trajanje.

Tema se tumači kao odnos ljudi, grada i perona, pojma mesta i pojma vremena u odnosu na tumačenje zadatog konteksta, Beograd u statusu prestonice kulture.

Dok doživljavamo različite prostore, naš osećaj iščekivanja raste. Pitamo se šta će se sledeće pojaviti. Čujemo zvuk voza.
Gde je voz…

U programskom smislu, radi se o paviljonu, kao specifičnom i vrlo finom arhitektonskom izrazu, reprezentu grada i energije ljudi. Preispituju se veličine, odnos zida i čoveka, zida i platforme, čoveka i platforme, platforme i pruge i na kraju, čoveka i pruge. Ideja je da se stvaranjem posebnih prostornih karakteristika, uobličenih kroz projektovani lik grada, izazovu jača osećanja, reakcije i uzbuđenja posetilaca. Da se na izvestan način iskaže poštovanje železnici, svemu što ona jeste ili nije, bez osuđivanja.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M02hexa180