УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 19/07/2016 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2015/16
I година – 2. семестар
МОДУЛ АРХИТЕКТУРА

СТУДИО М02А – ПРОЈЕКАТ:
СТАНИЦА – ПЕРОН БРЗОГ ВОЗА
Наставник: арх. Зоран Абадић, доцент

Циљ задатка је пројектовање просторног склопа као елемента инфраструктуре града. У програмском смислу, ради се о поставци специфичног садржаја и фином подешавању у односу на тумачење контекста – Београда у статусу престонице културе. Станица се може тумачити као место: тренутка и трајања, безграничног стања и временског ограничења, веза и сложених односа, препознавања и представљања, невербалних комуникација и контаката, сучељавања и одустајања, ишчекивања и доживљаја. У основи, задатак је идејно архитектонско решење “Станице”, места високофреквентног протока енергије, људи, робе и услуга – интерактивне тачке културолошког умрежавања.

Студент:
Марија Златковић

Опис пројекта:
перон _
место. једно место. ту је. просторно. прегледно.
стабилно је. снажно је. мирно. има поглед.
појам времена. момент. тренутак. трајање.

Тема се тумачи као однос људи, града и перона, појма места и појма времена у односу на тумачење задатог контекста, Београд у статусу престонице културе.

Док доживљавамо различите просторе, наш осећај ишчекивања расте. Питамо се шта ће се следеће појавити. Чујемо звук воза.
Где је воз…

У програмском смислу, ради се о павиљону, као специфичном и врло фином архитектонском изразу, репрезенту града и енергије људи. Преиспитују се величине, однос зида и човека, зида и платформе, човека и платформе, платформе и пруге и на крају, човека и пруге. Идеја је да се стварањем посебних просторних карактеристика, уобличених кроз пројектовани лик града, изазову јача осећања, реакције и узбуђења посетилаца. Да се на известан начин искаже поштовање железници, свему што она јесте или није, без осуђивања.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Повратак на главну страну веб изложбе:

M02hexa180