УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 25/02/2021 Кључне речи: ,

СТУДИО М03 – ПРОЈЕКАТ:

РЕМОДЕЛОВАЊЕ, РЕАКТИВИРАЊЕ – ИСТОРИЈСКИ АРХИВ БЕОГРАДА

Наставник:

др Татјана Јуренић, доцент

Студент:

Јелена Ружановић

 

Пројекат реактивације  Историјског архива Београда усмерен је на развој и унапређење обликованих и програмских карактеристика просторне структуре, визуелног идентитета и имплементације у изграђено окружење.
Флуидност у обликовању новопројектоване структуре значајно је условила и организацију унутар самог објекта архива. Закривљена линија новог објекта почиње са краја парцеле, континуирано се подиже и наставља до крова архива. Двослојни фасадни омотач представља аутентични део објекта. Унутрашњи слој је визуелно-монолитна спајдер фасада, а спољашњи слој, састављен од низа дрвених елемената, својом структуралнопћу наглашава органску форму.
У програму новонасталог хибрида издвајају се три функционалне целине. У оквиру архива задржане су постојеће намене и додате нове. Депои који су некада заузимали површине целе две етаже премештени су у подземну, а простори на спрату искоришћени су за формирање отворених радних простора и сала. Унутрашњи простор додатно је унапређен формирањем изложбеног простора, сала за састанке и простора за одмор запослених. Јавни и комерцијални простори, као што су кафић, библиотека, биоскоп, креативни простори са радионицама и изложбени простор, смештени су у дограђеном објекту.

Повратак на главну страницу веб изложбе:

vebizlozba-logo_hexa