УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

СТУДИО М03АТ – ПРОЈЕКАТ:
РЕ:ФОРМА

Наставник:
др Душан Игњатовић, ванредни професор

РЕ:Форма је пројекат уметничке галерије који истражује релације програмских захтева, специфичности локације, техничко технолошких система и њихових енергетских перформанси. Кроз анализу генеративних утицајних фактора студенти испитују примарну кубичну форму и врше њену трансформацију креирајући аутохтони архитектонски израз.

Посебан фокус пројекта представљају енергетске и еколошке перформансе, које се истражују и формулишу адекватним третманом омотача односно разрадом његових просторно-материјалних карактеристика.

Студент:
Милица Станковић

Опис пројекта:
Косанчићев венац је локација богате историје. Као заштићена историјска целина садржи велики број значајних, мање или више сачуваних објеката. Полазећи од постојећег контекста, како временског тако и морфолошког (поглед ка реци, терен у паду, присутна изграђена структура) створен је концепт објекта који одговара на окружење, употпуњује га, поштује, али га и издваја као ентитет.

Фасаду са Улице Косанчићев венац чини зид који својом структуром наставља уграђени низ кућа у тој улици, иза кога се назире стаклена опна. Приступи и отвори на објекту пројектовани су у складу са визурама и правцима кретања. Конструкција објекта је лучна, инспирисана лагумима до којих се објекат спушта. Цигла је примарни материјал лучне конструкције, док конструкцију стакленог крова чини челик, као супротстављени материјал, како конструктивно, тако и временски.

Како није могуће спровести потпуни процес производње вина на овој локацији, галерија за циљ има изложбу самог процеса, тачније, истицање његових одређених елемената, као и промоцију прављења вина, али и помоћ локалних предузетника.

Програмски концепт заснован је на структури процеса, те је свака етажа подређена једном од основних корака стварања вина – почевши од винограда на крову до одстајалог вина на дну.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157696599236424

Повратак на главну страну веб изложбе:

M03hexa180