УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

СТУДИО М03АТ – ПРОЈЕКАТ:
РЕ:ФОРМА

Наставник:
др Душан Игњатовић, ванредни професор

РЕ:Форма је пројекат уметничке галерије који истражује релације програмских захтева, специфичности локације, техничко технолошких система и њихових енергетских перформанси. Кроз анализу генеративних утицајних фактора студенти испитују примарну кубичну форму и врше њену трансформацију креирајући аутохтони архитектонски израз.

Посебан фокус пројекта представљају енергетске и еколошке перформансе, које се истражују и формулишу адекватним третманом омотача односно разрадом његових просторно-материјалних карактеристика.

Студент:
Јована Петковић

Опис пројекта:
Капија вароши – Галерија на Косанчићевом венцу

Косанчићев венац другачије је називан „капијом вароши“ због постојања праве капије у време турске окупације Београда. Локација за градску галерију у улици Косанчићев венац од битног је културног и историјског значаја, тако да је концепт за овај пројекат постављен у односу на то. Сагледавајући панораму града са реке, уочава се да локација може да се третира као „капија“, тачније пролаз или процеп.

Циљ је био да се омогући пролаз са реке у центар града, и на тај начин повежу ова два дела града. То је постигнуто постављањем две вертикале између којих се појављују комуникације. Кубуси су постављени тако да заједно чине монументалну композицију, која на неки начин има споменички карактер. Објекат галерије се састоји од четири нивоа, од којих су два изнад коте улице, а два испод. Од садржаја поседује две засебне галеријске целине, административни део, ресторан и видиковац.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157696599236424

Повратак на главну страну веб изложбе:

M03hexa180