УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

СТУДИО М03АТ – ПРОЈЕКАТ:
РЕ:ФОРМА

Наставник:
др Душан Игњатовић, ванредни професор

РЕ:Форма је пројекат уметничке галерије који истражује релације програмских захтева, специфичности локације, техничко технолошких система и њихових енергетских перформанси. Кроз анализу генеративних утицајних фактора студенти испитују примарну кубичну форму и врше њену трансформацију креирајући аутохтони архитектонски израз.

Посебан фокус пројекта представљају енергетске и еколошке перформансе, које се истражују и формулишу адекватним третманом омотача односно разрадом његових просторно-материјалних карактеристика.

Студент:
Миња Пантић

Опис пројекта:
GALLERY OF PASSION AND TREPIDATION

Галерија на Косанчићевом венцу пројектована је са идејом да комуницира са посетиоцима на емотивном нивоу, да у њима буди страх, бес, стрепњу али и наду, да не служи само као простор за излагање уметничких дела, већ да активно садејствује са њима и њихову поруку додатно појачава. Оваква архитектура има за циљ да подстакне интроспекцију код посетиоца, да га стави у положај у коме не жели да се нађе, како би доживео катарзу.

Галерија се састоји из четири дела, која су настала насилним ломљењем јединствене целине по два правца. Услед лома, зидови галерије су оштри и груби, а раздвојене делове повезују само малобројни пролази, који у зависности од своје ширине, висине и позиције у објекту буде другачије емоције код корисника простора. Са ових пролаза пружа се поглед на велики део галерије и поставки у њој, а кроз процепе и пукотине настале услед лома, може се сагледати простор око објекта, река и обала.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157696599236424

Повратак на главну страну веб изложбе:

M03hexa180