УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

СТУДИО М03АТ – ПРОЈЕКАТ:
РЕ:ФОРМА

Наставник:
др Душан Игњатовић, ванредни професор

РЕ:Форма је пројекат уметничке галерије који истражује релације програмских захтева, специфичности локације, техничко технолошких система и њихових енергетских перформанси. Кроз анализу генеративних утицајних фактора студенти испитују примарну кубичну форму и врше њену трансформацију креирајући аутохтони архитектонски израз.

Посебан фокус пројекта представљају енергетске и еколошке перформансе, које се истражују и формулишу адекватним третманом омотача односно разрадом његових просторно-материјалних карактеристика.

Студент:
Никола Милетић

Опис пројекта:
Галерија на Косанчићевом венцу конципирана је као архитектонска интерпретација тока историје Београда, то јест теме дисконтинуитета као једине константе у његовом развоју. Ова „футуристичка галерија историје града“ има споменички карактер, она реинтерпретира постојећу изграђену средину, опомиње нас на то како се односимо према својој историји и наводи да се упитамо како видимо своју будућност.

Ток времена, који је главни мотив овог објекта, материјализован је као вертикални вртлог, који „усисава“ тло под собом, растући на горе деформише све елементе на свом путу, а на своме крају „извире“ формирајући кров објекта. Међуспратне таванице под његовим утицајем мењају свој облик и при томе постају други елементи ентеријера као што су степенице, ограде и клупе. Тиме се добија осећај флуентности простора и обезбеђује одлично сагледавање галерије у целини свакоме ко се нађе у близини „вртлога“.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157696599236424

Повратак на главну страну веб изложбе:

M03hexa180