UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 14/10/2015 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2014/15

II godina – 4. semestar
MODUL 9 – Master projekat

Kurs M9.1. – Teza i Kurs M9.2. – Projekat:
POZNANJ – Unapređenje centralne gradske teritorije – nekadašnje industrijske zone
Nastavnik:
mr Petar Arsić, redovni profesor

Raznovrsnost i bogatstvo gradskog ambijenta i programske ponude, kao i različitost gradskih prostora centralne zone evropskih gradova, aktuelna je i veoma značajna tema današnjeg urbanizma, arhitekture i uređenja javnih gradskih prostora

Kao konkretan istraživački poligon nudimo grad Poznanj u Poljskoj, njegovu centralnu, a nekada industrijsku zonu, sa značajnim očuvanim objektima istorijskog arhitektonskog nasleđa. Kandidatima predlažemo ovaj kompleksni lokalitet na sveobuhvatnu analizu, uopštavanje, izradu teze i završni master projekat.

Student: 
Jelena Mirković

Opis projekta:
Revitalizacija industrijskog dela grada Poznanj je projektovana kroz etape javne urbane agrikulture. Revitalizacija objekata velikog gabarita je ostavrena prenamenom funkcija. Javni prostori su zamišljeni kao mreža parkova kulture koje imaju istorijsku simboliku uz dodatak održivog uzgajanja biljaka. Prema konkursnim uslovima, ispunjeni su kriterijumi saobraćaja, spratnosti i koeficijent zauzetosti parcele.

Uža lokacija sa većim stepenom razrade podrazumeva sve navedene ideje i kriterijume. Hala koja se tu nalazi je sačuvana u vidu konstrukcijskog skeleta koji ima simboličku ulogu. Ona čuva istorijsku vrednost stare industrijske zone koja je decenijama doprinosila značajnom razvoju grada. Konstrukcija je projektovana po ugledu na MFO park u Cirihu. Čelični stubovi, sa dodatim zategama nose jedino biljke koje je optočavaju sa svih strana. Skelet ima dva prominentna prilaza koji korespondiraju sa okruženjem kao i pjacetu koja se otvara ka trgu i pjaceti. Skeletna konstrukcija obavija dva objekta javnog kulturnog sadržaja koji podupiru urbanističku težnju prema javnim gradskim prostorima.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157659618631492