UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 14/10/2015 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2014/15

II godina – 4. semestar
MODUL 9 – Master projekat

Kurs M9.1. – Teza i Kurs M9.2. – Projekat:
PERPETUUM MOBILE: MUZIČKA AKADEMIJA, KOSANČIĆEV VENAC, BEOGRAD
Nastavnik:
dr Vladimir Milenković, docent

Pristup ovom Master projektu zasniva se na preispitivanju potencijala arhitektonskog oblika u odnosu na okvir njegovih prostornih i programskih nužnosti, ali i slobode. Implikacije ovakvog pristupa prevazilaze čistu pojavnost arhitekture ističući u prvi plan projektovanje arhitektonske situacije načelne repetitivnosti u čijem jezgru se nalazi realizacija ideje o aktuelnom i virtuelnom unutar realnosti savremenog objekta arhitekture. Iza ovakvog pogleda na kontekst projekta nalazi se ideja o mobilnosti subjekta i njegovom doživljaju mobilnosti objekta percepcije pozicioniranog u programu savremene klasične muzike i visokom muzičkom obrazovanju.

„Sve je razlika u nizovima, i razlika razlike u povezivanju nizova. Ono što se premešta i prerušava u nizovima ne može i ne sme da bude identifikovano, već postoji, deluje kao ono razlikujuće razlike. Ponavljanje ovde, na dva načina, nužno proističe iz igre razlike.“
(Žil Delez, Razlika i ponavljanje, Fedon Beograd 2009)

Student: 
Mašan Petrović

Opis projekta:
Naša tela i pokreti su u stalnoj interakciji sa okruženjem, što znači da svet i subjekat konstantno redefinišu jedan drugog. U ovom pristupu, arhitektura se izmešta iz statične pozicije fiksirane u prostoru i obojene lokalnim značenjem u onu koja je stalno aktuelizovana bergsonovskim predstavama trajanja, istovremenosti i događaja. To može uticati na način na koji se na objekte može gledati u budućnosti. Materijalna površina se prvenstveno neće shvatati kao sredstvo formiranja granica kao u slučaju podela između unutra i spolja, već kao aktivni agent u orkestraciji energetskih i drugih tokova, koji generiše dinamičnu reakciju na okolnosti kao način modulacije prostora na heterogen i mobilan način.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157659618631492