УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 19/07/2016 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2015/16
I година – 2. семестар
МОДУЛ УРБАНИЗАМ

СТУДИО М02У – ПРОЈЕКАТ:
ПАРТИЦИПАТИВНИ УРБАНИ ДИЗАЈН
Наставник: др Зоран Ђукановић, доцент

Пројекат има за циљ да студенте упозна и оспособи за деловање у пољу партиципативног урбаног дизајна, односно за експертски рад на изради урбанистичких пројеката за комплексна урбана подручја коришћењем активног укључења јавности, локалне заједнице и других релевантних стејколдера у процесе урбанистичког планирања, пројектовања и имплементације.

Студент:
Марија Косовић

Опис пројекта:
Основна идеја пројекта јесте да се направи дијапазон простора различитог степена јавности са фокусом на просторе осаме. Уз објекте је формирана тераса која служи пацијентима који имају смањен степен покретљивости, тако да могу да уживају у отвореном простору. У централном делу је ослобођено приземље постојећег објекта како би се направио центар за социјализацију односно нека врста кафеа, који би користили највише стационарни пацијенти са својим посетиоцима.

Највећи део комплекса је намењен за шетњу и просторе осаме, уз поигравање са елементима воде и вегетације. Мењање висине боравка са које се пружа поглед на окружење је оформило три врсте места са постојањем воде. Први случај подразумева воду која има улогу огледала за околне објекте и вегетацију, и корисници се налазе изнад нивоа воде, у другом случају је боравак изнад артифицијалне баре тако да је корисник окружен водом која је пуна живота различитих биљних и животињских врста и омогућен је ближи контакт са водом, док у трећем случају корисници улазе у простор у оквиру базена са водом тако да се хоризонт посматрача поклапа са нивоом воде што омогућава јос ближи контакт са водом.

Исти принцип је коришћен и са елементом вегетације. Стазе које воде поред украсног биља омогућавају перцепцију, звучна баријера оформљена од саксија цвећа омогућава ближи контакт са вегетацијом док стаза која се издиже тако да улази у крошње високог зеленила омогућава још један другачији доживљај природног окружења.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Повратак на главну страну веб изложбе:

M02hexa180