УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 25/02/2021 Кључне речи: ,

СТУДИО М03 – ПРОЈЕКАТ:

ИЗРАДА ИДЕЈНОГ МУЛТИФУНКЦИОНАЛНОГ ОБЈЕКТА – КОНСТРУКТИВНИ СИСТЕМИ ВЕЛИКИХ РАСПОНА

Наставник:

др Ненад Шекуларац, редовни професор

Студент:

Милијана Живковић

Мултифункционални комплекс зелене пијаце Ђерам представља место које је у центру многих збивања овог дела града, место које одише духом алтернативне културе живљења и куповине, тачка са које се може поћи у различитим правцима и искусити разне лепоте Звездаре. Ђерам је ужурбано место у коме се застаје како би се купио букет цвећа, свеже печена кафа или пециво. Недељом ујутру, Ђермом владају мириси, звукови виолина и живота пијаце.

Пројекат Парк укуса – маркет мира преиспитује капацитете и потенцијале овог простора, осавремењује његову функционалну целину, уводи просторе за заједницу, локално становништво и доводи просторе у којима се купује и просторе у којима се борави, разговара, упознаје, у блиску релацију како би се омогућио другачији доживљај боравка на једној савременој пијаци.

Простор је програмски подељен у две целине – мултифункционалну пијацету и зелеу пијацу. Ова два простора представљају својеврсну супротност, пијацета минималистички зен простор, а пијаца жив и динамичан простор, али су повезана пажљиво пројектованим путањама које омогућавају богат доживљај ове локације.

 

Повратак на главну страницу веб изложбе:

vebizlozba-logo_hexa