UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 13/10/2015 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2014/15

II godina – 4. semestar
MODUL 9 – Master projekat

Kurs M9.1. – Teza i Kurs M9.2. – Projekat:
NOVE KAPIJE BEOGRADA
Nastavnik:
dr Đorđe Stojanović, docent

Rad u studiju počinje analizom postojećeg objekta “Istočne kapije Beograda,” a potom se na osnovu stečenih saznanja o kontekstu stambene gradnje sedamdesetih godina i problemima koji se ocrtavaju kroz upotrebu i kroz današnje stanje objekta, nastavlja projektovanjem Nove kapije Beograda na istoj lokaciji.

U savremenom kontekstu, značajno izmenjenom u odnosu na onaj u kome je objekat nastao, svaki student će imati mogućnost da sopstvenu projektantsku strategiju usmeri prema jednom od dva oprečna scenarija: izgradnji novog objekta na ovoj lokaciji ili rekonstrukciji tri postojeće kule od kojih svaka ima 28 spratova i sadrži 190 stambenih jedinica. U oba slučaja zadatak je da se isprojektuje višenamensko izgrađeno okruženje koje karakteriše mogućnost izbora, raznolikost i fleksibilnost.

Umesto isključivo stambenog okruženja, studenti će imati zadatak da istraže i prikažu mogućnosti za uvođenje drugih namena poput sadržaja za rekreaciju, društvenu interakciju i infrastrukture potrebne za stilove života koji podrazumevaju visoku svest o uticaju na životnu sredinu, a sve u okviru strukture koju karakteriše nesvakidašnje visok indeks izgrađenosti i vertikalna organizacija prostora.

Student: 
Ljubica Arsić

Opis projekta:
Istočna kapija Beograda (1976.) zauzima važno mesto u silueti grada Beograda. Transformacija jednog takvog objekta podrazumeva ponovno promišljanje njene uloge u prošlosti, kao i zamišljanje moguće budućnosti na nivou kula, naselja i grada.

Ideja je da se Rudo kompleks transformiše dodavanjem infrastrukturnog parka, koji bi povezao sve tri kule i formirao novi javni prostor između njih. Na taj način uspostavlja se povezivanje na fizičkom, vizuelnom i olfaktornom novou između stanara, što će podstaći društvenu interakciju, unaprediti odnos javnih prostora i ponuditi uspešniju vezu između spoljnih prostora i stanova. Same kule ostaju suštinski nepromenjene, osim prostora hodnika, koje zamenjuje nova prozirna struktura. Vertikalni komunikacioni tokovi se izmeštaju ka centru triju kula. Novoformirane rampe i staze pružaju se kontinualno i rešavaju problem “slepih ulica” u kompleksu.

Cilj projekta je da se minimalnom intervencijom postigne maksimalna transformacija. Ovakav pristup isključuje rušenje, te podrazumeva podrobnu analizu originalnog projekta, pa se nameće kao jedan od mogućih načina tretiranja modernističkog arhitektonskog nasleđa. Ovaj projekat zato predstavlja svojevrsnu vrstu omaža nepoznatoj arhitektici Veri Ćirković

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157659618631492