УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 27/07/2015 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2014/15

I година – 2. семестар
МОДУЛ АРХИТЕКТУРА

СТУДИО М02А – ПРОЈЕКАТ:
НОВЕ КАПИЈЕ БЕОГРАДА
Наставник:
др. Ђорђе Стојановић, доцент

Рад у студију почиње анализом постојећег објекта “Источне капије Београда”, а потом ће сваки студент имати могућност да сопствену пројектантску стратегију усмери према једном од два опречна сценарија: изградњи новог објекта на овој локацији или реконструкцији три постојеће куле од којих свака има 28 спратова и садржи 190 стамбених јединица. У оба случаја задатак је да се испројектује вишенаменско изграђено окружење које карактерише могућност избора, разноликост и флексибилност.

Студент: 
Милица Дукић

Опис пројекта:
Вертикални Социополис. Пројектовање нове социјалне просторности.

Поделом стамбене куле на више различитих подтипологија становања ствара се вертикална структура у којој је кориснику омогућен одабир простора по сопственим потребама кроз јединицу времена остварајући тиме тежњу за социјалним простором и успостављање платформе за човека који се игра.

Формирањем различитих типова смештаја и становања добијамо разноликост у квалитету становања које може одговорити на различите социјалне и економске потребе корисника кроз време, односно онако како се он развија у друштву, а да притом корисник остаје на истој географској позицији и на једнаком удаљењу од важних тачака у граду добијајући истовремено и квалитет живота у центру и квалитет живота на периферији.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/sets/72157655417267910