УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 27/07/2015 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2014/15

I година – 2. семестар
МОДУЛ АРХИТЕКТУРА

СТУДИО М02А – ПРОЈЕКАТ:
НОВА СИНТЕЗА, БЛОК КИЧЕВСКА – ХАЏИ ЂЕРИНА – ГОЛСВОРТИЈЕВА И ПРОСТОР КАЛЕНИЋ ПИЈАЦЕ
Наставник:
арх. Милан Ђурић, ванредни професор

Јавни простор пост-транзиционог града налази се у кретању између формалног регулативног(симболичког) означавања до оног што представља нужни остатак.
Архитектонски програм и просторност имају улогу да селекцијом утицаја изврше неку врсту поновне синтетизације јавног простора, нове констелације, која је више полазиште за будућу ситуацију него закључак прошлог. Нова синтетика се успоставља кроз поступак истраживања архитектонског програма и простора у пост транзиционом граду као и односа између отвореног јавног и унутрашњег архитектонског простора, корелацију архитектонских програма различитог степена јавности.

Студент: 
Никола Ђукановић

Опис пројекта:
НОВА СИНТЕЗА – Каленић

Простор пијаце – екосистем у својству трговине, пословања, социјалне интеракције на свим нивоима најразличитијег интензитета. Снага овог „екосистема“ дала му је епитет места, одредишта, неку врсту коначности. Каленић је простор у склопу којег се налази пијаца док је пијаца само подсистем у систему (оном великом).
Три Бркићеве куле (1 + 2), захтевале су дистанцу од тог дела система, пијаце. Њихова снага је у процесу различитих пластичних синтеза 90их година изгубила карактер, поруку, мембрану и тиме је пала под неконтролисани екосистем Каленића.
Пројекат представља отелотворење органског (organic) идентитета свих елемената пијаце и околних простора са идејом јасног раздвајања али и нове синтезе на локацији. Сам простор трговине и сусрета (пијаца) добија своје атријумско језгро из којег се у свих правцима разлистава и развија, са идејом отелотворења њеноговог економског утицаја. Овакав неконтролисани раст бива укроћен прстеном који задржава и даје равнотежу, док се Каленић шири, супротставља и „гута“ своју околину.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/sets/72157655417267910