UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Osnovne akademske studije Arhitektura 2016/17

II godina – 3. semestar
Studijska celina: STUDIO 01A

OASA-23060 Studio 01A – Porodično stanovanje:
NOVA KUĆA NA NOVOM BRDU
Nastavnik:
arh. Zoran Abadić, docent

Student:
Vukašin Terzić

Opis projekta:
Za mene je tema „Nova kuća na novom brdu„ predstavljala i lično pitanje na koje sam želeo da dam specifičan odgovor. Šta je zapravo kuća i stanovanje, da li je moguće napraviti idealno stanište za čoveka i od čega bi se sastojalo.

Novu kuću na novom brdu sam shvatio kao nov i savremen dizajn kuće, kako organizacije prostora stanovanja tako i oblikovanja objekata, želeći da niti jedna kuća u projektovanom naselju ne bude ista i dajući joj tako svojstven identitet i karakter.

Sa obzirom da je unutar naselja saobraćaj projektovan prvenstveno za pešake, uske ulice su obgrljene trospratnim kućama. Ovaj projekat se oslanja na razvoj prostora za ljude (people scale) sa mnogobrojnim otvorenim javnim površinama koje stanarima pružaju osećaj komfora, zaštićenosti i privatnog vlasništva. Bez puno otvorenosti ka javnosti objekti odaju utisak introvertnosti, te se otvaraju vertikalno, prema nebu, proizvodeći velike krovne terase koje mogu biti upotrebljene u različite svrhe.

Vraćanju prirodi i gledanju u budućnost, ovaj projekat predstavlja ličnu i spekulativnu interpretaciju boljeg i zdravijeg odnosa prostora porodičnog stanovanja.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157679756482881

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

01Ahexa360