УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Основне академске студије Архитектура 2016/17

II година – 3. семестар
Студијска целина: СТУДИО 01А

ОАСА-23060 Студио 01А – Породично становање:
НОВА КУЋА НА НОВОМ БРДУ
Наставник:
арх. Зоран Абадић, доцент

Студент:
Вукашин Терзић

Опис пројекта:
За мене је тема „Нова кућа на новом брду„ представљала и лично питање на које сам желео да дам специфичан одговор. Шта је заправо кућа и становање, да ли је могуће направити идеално станиште за човека и од чега би се састојало.

Нову кућу на новом брду сам схватио као нов и савремен дизајн куће, како организације простора становања тако и обликовања објеката, желећи да нити једна кућа у пројектованом насељу не буде иста и дајући јој тако својствен идентитет и карактер.

Са обзиром да је унутар насеља саобраћај пројектован првенствено за пешаке, уске улице су обгрљене троспратним кућама. Овај пројекат се ослања на развој простора за људе (people scale) са многобројним отвореним јавним површинама које станарима пружају осећај комфора, заштићености и приватног власништва. Без пуно отворености ка јавности објекти одају утисак интровертности, те се отварају вертикално, према небу, производећи велике кровне терасе које могу бити употребљене у различите сврхе.

Враћању природи и гледању у будућност, овај пројекат представља личну и спекулативну интерпретацију бољег и здравијег односа простора породичног становања.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157679756482881

Повратак на главну страну веб изложбе:

01Ahexa360