UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 09/09/2020 Ključne reči:

STUDIO M02 – PROJEKAT:
KLIMA KAO KONTEKST: NEED FOR SPEED

Nastavnik:
dr Nataša Ćuković Ignjatović, vanredni profesor

Student:
Maša Drača

 

Objekat, čija je namena – muzej automobila, je forme kubusa i sastoji iz više celina koje čine puni i prazni delovi. Puni, tj. zatvoreni delovi su stene amorfnog oblika i u njima se nalaze sadržaji poput restorana, prostora za radionice, izložbe i administraciju. Ostatak objekta, koji je u staklu, je šupalj i kroz njega prolazi rampa koja povezuje pune delove i po kojoj su postavljeni automobili i ostali izložbeni sadržaji. Ona je ujedino i glavna atrakcija u objektu i element je aktivnog dizajna. Glavna postavka muzeja, kao i sala za projekcije, se nalaze u podrumu.

Primarnu konstrukciju objekta čine ramovski nosači raspona 40m i širine/visine rešetke od 3m. Za nju je zakačena sekundarna konstrukcija u vidu čelične mreže koja nosi amorfne delove. Konstrukcija rampe je rešena na tri načina. U ulaznom delu je nosi dijagrid konstrukcija, zatim masivni betonski stubovi prečnika 80cm i na poslednjem nivou sajle koje su okačene za krovnu konstrukciju.

Kao odgovor na temu održivosti, objekat je projektovan za raznim elementima energetske efikasnosti i održivosti, npr. solarni paneli integrisani u staklo (Building integrated photovoltaics), sistemi za prikupljanje kišnice i slično.

 

Povratak na glavnu stranicu veb izložbe:

M02hexa360