УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 09/09/2020 Кључне речи:

СТУДИО М02 – ПРОЈЕКАТ:
КЛИМА КАО КОНТЕКСТ: NEED FOR SPEED

Наставник:
др Наташа Ћуковић Игњатовић, ванредни професор

Студент:
Маша Драча

 

Објекат, чија је намена – музеј аутомобила, је форме кубуса и састоји из више целина које чине пуни и празни делови. Пуни, тј. затворени делови су стене аморфног облика и у њима се налазе садржаји попут ресторана, простора за радионице, изложбе и администрацију. Остатак објекта, који је у стаклу, је шупаљ и кроз њега пролази рампа која повезује пуне делове и по којој су постављени аутомобили и остали изложбени садржаји. Она је уједино и главна атракција у објекту и елемент је активног дизајна. Главна поставка музеја, као и сала за пројекције, се налазе у подруму.

Примарну конструкцију објекта чине рамовски носачи распона 40м и ширине/висине решетке од 3м. За њу је закачена секундарна конструкција у виду челичне мреже која носи аморфне делове. Конструкција рампе је решена на три начина. У улазном делу је носи дијагрид конструкција, затим масивни бетонски стубови пречника 80цм и на последњем нивоу сајле које су окачене за кровну конструкцију.

Као одговор на тему одрживости, објекат је пројектован за разним елементима енергетске ефикасности и одрживости, нпр. соларни панели интегрисани у стакло (Building integrated photovoltaics), системи за прикупљање кишнице и слично.

 

Повратак на главну страницу веб изложбе:

M02hexa360