UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 06/04/2015 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2014/15

I godina – 1. semestar
MODUL ARHITEKTONSKO KONSTRUKTERSTVO

STUDIO M01AK – PROJEKAT:
MEMORIJALNI CENTAR STARO SAJMIŠTE
Nastavnik: dr Miodrag Nestorović, redovni profesor

Upoznavanje sa kompleksnom problematikom prostornih struktura u arhitekturi njihovom konstruktivnom analizom, metodama njihovog izbora i projektovanja – konstruisanja, kroz proces izrade ne-standardnih,racionalnih, fizički izvodljivih objekata u ograničenim uslovima konteksta projektovanja.

Student: 
Ivan Blagojević

Opis projekta:
Arhitektura – to je hronika sveta, ona zbori i kad zaćute legende i pesme i kad ništa više ne kazuje o nestalom narodu. (Beogradsko Staro sajmište 3+1, Zbornik radova, Serbia nostra i Urbanističkog zavoda Beograda, Beograd 2008, 45.).

Nakon dva burna, kratka istorijska perioda lokacija Starog beogradskog sajmišta decenijama zapravo nema adekvatan tretman. Ovaj projekat predstavlja predlog transformacije ovog kompleksa u mesto sećanja, koje je načelno od velike važnosti za kolektivni i nacionalni identitet.

Preuzimanje i prihvatanje sećanja iz istorijskih narativa koristi se za (re)konstrukciju identiteta, a predloženo projektno rešenje jedan je od mogućih odgovora kako lokaciju transformisati u mesto sećanja. Kontrast kao jedna od ključnih reči bila je polazište u formiranju arhitektonsko-urbanističkog koncepta.

Interpretira se kroz međuodnose postojećih objekata i novoformirane prostorne strukture u fizičkom i međuzavisnosti objekata u programskom smislu. Prostorna trodimenzionalna struktura formira se repeticijom gradivnih elemenata konstrukcije čime se postiže efekat mnoštva, povezanosti, prožimanja…

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/sets/72157651207251505/