УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 17/07/2020 Кључне речи:

СТУДИО С02А – ПРОЈЕКАТ:
ЕКОЛОШКИ ДУХ ПРИРОДЕ

Наставник:
др Иван Симић, доцент

Студент:
Богдан Ђокић

 

Марина на Дорћолу представља мултифункционалну зону локације, али и кључ концепта дорћолског еко круга. Ревитализација марине несумњиво означава ревитализацију читавог простора Доњег Дорћола. Увођењем бројних садржаја, попут културног центра, отвореног амфитеатра на води, седења на зеленим платоима на отвореном или унутар павиљона посвећеним светлошћу и снази, као и реконструкцији докова, постиже се знатно већа социјална интеграција становника, бољи квалитет живота и виши степен посећености локације.
Поред термоелектране Светлост и Снага, као примарни објекат на марини, истиче се културни центар – музеј посвећен историји Дорћола, као и архитектури термоелектране, са осталим садржајима поред биоскопа и акустичне сале.
Зграда садржи елементе биофилијског дизајна, тј зелене тампон зоне на терасама, које запосленима служе као простор за одмор и уживање у природи, а самом објекту један од начина природног проветравања, стварајући визуелни осећај лакоће конструкције. Одигнут од тла, објекат природи враћа све што јој је одузео остављајући простор за зелене платое у приземљу.
Фасаду објекта сачињавају перфориране плоче, чији су отвори пројектовани тако да у сваком тренутку пружају адекватно амбијентално осветљење потребно за одређене изложбе и галеријске поставке. Објекат и простор испред јесу приступачни свим корисницима, док најважнији ентеријерски елемент (спирално степениште), прати раније дефинисан обликовни принцип заснован на елементима елипсе.

 

Повратак на главну страницу веб изложбе:

vebizlozba-logo_hexa