УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 26/07/2016 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2015/16
I година – 2. семестар
МОДУЛ АРХИТЕКТУРА

СТУДИО М02АТ – ПРОЈЕКАТ:
KИНЕТИЧКИ ВРТ, ПАВИЉОН ВИНЧАНСКЕ КУЛТУРЕ, Калемегдан, Доњи град, Београд
Наставник: др Владимир Миленковић, ванредни професор

Испројектовати архитектонску ситуацију у којој се идеја о мобилности савременог човека појављује у категорији њене формално-функционалне и/или филозофско-естетске тематизације. Интервенција се креће у дијапазону од пројектовања кинетичности у пејзажу до кинетичности самог пејзажа. Архитектура се појављује као медиј за преношење информација о култури, пореклу, митовима и човечанству, са једне стране, док се са друге сама кинетичност архитектонске структуре може узети за просторно-временски кадар у којем се налази изабрана (јединична, партикуларна) информација о технолошки најнапреднијој праисторијској култури у свету.

Студент:
Стефан Кршанин

Опис пројекта:
Пројекат је конципиран као механизам за “раскопчавање” парковског простора Доњег града, на тај начин омогућавајући међусобно продирање и преклапање његових фондова, обједињујући их у један новонастали амбијентални градијент.

Кинетичка структура се појављује у форми рајсфершлуса који је манипулисан помоћу сајли, затезањем и опуштањем примарног кинетичког зглоба прикаченог на остатке камених бедема Београдске тврђаве.

Програмски, пројекат представља вештачки канал за бродове са пристаништем и станицом за изнајмљивање бицикала позиционираним у подножју тврђаве.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Повратак на главну страну веб изложбе:

M02hexa180