UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 26/07/2016 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2015/16
I godina – 2. semestar
MODUL ARHITEKTURA

STUDIO M02AT – PROJEKAT:
KINETIČKI VRT, PAVILJON VINČANSKE KULTURE, Kalemegdan, Donji grad, Beograd
Nastavnik: dr Vladimir Milenković, vanredni profesor

Isprojektovati arhitektonsku situaciju u kojoj se ideja o mobilnosti savremenog čoveka pojavljuje u kategoriji njene formalno-funkcionalne i/ili filozofsko-estetske tematizacije. Intervencija se kreće u dijapazonu od projektovanja kinetičnosti u pejzažu do kinetičnosti samog pejzaža. Arhitektura se pojavljuje kao medij za prenošenje informacija o kulturi, poreklu, mitovima i čovečanstvu, sa jedne strane, dok se sa druge sama kinetičnost arhitektonske strukture može uzeti za prostorno-vremenski kadar u kojem se nalazi izabrana (jedinična, partikularna) informacija o tehnološki najnaprednijoj praistorijskoj kulturi u svetu.

Student:
Duška Prodanović

Opis projekta:
Kinetički vrt je lociran u Donjem gradu Kalemegdana, ispod trijumfalnog spomenika “Pobednik”. Ambijentalni kadar je vertikalno stremljenje okruženo ovalnom zonom koja se postepeno uzdiže, a centar je bunar u kome se zamračuju duhovi stare kulture.

Postoje dve kinetičke mašine koje su duboko ukopane pod zemljom. Mašina se nalazi u vertikalnoj strukturi koja katapultira visoki tanki stub. Igla koja sa sobom povlači vodu i spiralnu strukturu, do kraja svoje visine, se vraća u svoju vertikalnu futrolu. U vazduhu ostaje spirala koja se polako vraća u svoje prvo sklopljeno stanje.

Kinetičke strukture su spiralni gejziri koji percepciju pretvaraju u simboličku viziju, kao i duhovi starih kultura, stvarnost se izdiže i traži slobodu.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M02hexa180