UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 01/08/2018 Ključne reči:

STUDIO M01AD – PROJEKAT:
KADAR RADA

Nastavnik:
arh. Igor Rajković, docent

Osnovni cilj nastave je da studente upozna sa gradivnim elementima unutrašnje arhitekture i metodologijom arhitektonskog projektovanja unutrašnjeg prostora. Fokus studija je na multidisciplinarnosti, odnosno osvajanju širokog spektra znanja od konceptualnih do profesionalno specifičnih.

Student:
Anđela Ivković

Opis projekta:
Predmet ovog projekta je adaptacija unutrašnjeg prostora kuće Azuma, arhitekte Tadao Anda, kao radni prostor novog korisnika.

“Studio za mađioničara” je zamišljen kao prototip prefabrikovanog, montažnog objekta namenjen osobama koje se bave ovom profesijom, kako bi im omogućio privatan i fleksibilan prostor za rad koji ujedno može podržati i stambenu funkciju.

Adaptacija je podrazumevala uklanjanje svog sadržaja, uključujući konstruktivne elemenate – sve do prefabrikovanih betonskih fasadnih ploča. Predviđena je konstrukcija u čeličnom skeletnom sistemu koja poštuje osnu organizaciju prvobitne, ali ceo unutrašnji prostor objedinjuje kutijom duple visine. Unutar ove kutije – spoljne opne – se uvodi manja kutija, osno smaknuta desno, sa sopstvenom podnom konstrukcijom i galerijom. Ova unutrašnja kutija je oformljena kliznim zidnim panelima i strukturalnim plafonom, koji zajedno omogućavaju njenu funkcionalnu i prostornu tranformaciju.

Unutrašnja kutija formira radni prostor. Prostor između dve opne opremljen je funkcionalnim sadržajem koji omogučava sporednu stambenu funkciju, dok plafon sadrži mašinske i elektro instalacije koje ceo prostor opslužuju.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157698944125875

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M01hexa_180