УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 01/08/2018 Кључне речи:

СТУДИО М01АД – ПРОЈЕКАТ:
КАДАР РАДА

Наставник:
арх. Игор Рајковић, доцент

Основни циљ наставе је да студенте упозна са градивним елементима унутрашње архитектуре и методологијом архитектонског пројектовања унутрашњег простора. Фокус студија је на мултидисциплинарности, односно освајању широког спектра знања од концептуалних до професионално специфичних.

Студент:
Анђела Ивковић

Опис пројекта:
Предмет овог пројекта је адаптација унутрашњег простора куће Азума, архитекте Тадао Анда, као радни простор новог корисника.

“Студио за мађионичара” је замишљен као прототип префабрикованог, монтажног објекта намењен особама које се баве овом професијом, како би им омогућио приватан и флексибилан простор за рад који уједно може подржати и стамбену функцију.

Адаптација је подразумевала уклањање свог садржаја, укључујући конструктивне елеменате – све до префабрикованих бетонских фасадних плоча. Предвиђена је конструкција у челичном скелетном систему која поштује осну организацију првобитне, али цео унутрашњи простор обједињује кутијом дупле висине. Унутар ове кутије – спољне опне – се уводи мања кутија, осно смакнута десно, са сопственом подном конструкцијом и галеријом. Ова унутрашња кутија је оформљена клизним зидним панелима и структуралним плафоном, који заједно омогућавају њену функционалну и просторну транформацију.

Унутрашња кутија формира радни простор. Простор између две опне опремљен је функционалним садржајем који омогучава споредну стамбену функцију, док плафон садржи машинске и електро инсталације које цео простор опслужују.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157698944125875

Повратак на главну страну веб изложбе:

M01hexa_180