UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 01/08/2018 Ključne reči:

STUDIO M01AD – PROJEKAT:
KADAR KONTEKSTA

Nastavnik:
dr Ivana Rakonjac, docent

U savremenom trenutku radnim prostorom se može karakterisati svaki prostor koji pruža mogućnost obavljanje poslovnih zadataka. U skladu sa načinom života korisnika, kao i specifičnostima različitih kreativnih disciplina teži se ostvarivanju radnog prostora koji odgovara kontekstu u kojem nastaje. Mapiranjem konteksta (prostornog, društvenog, istorijskog, ekonomskog…) pronalazi se adekvatni okvir u kojem se reaguje. Cilj rada je formiranje autentičnog radnog prostora koji transponovanjem i oblikovanjem elemenata okruženja pruža rešenje prostora koji prati transformacije načina života.

Student:
Jelena Korolija

Opis projekta:
Kroz analizu projekta na primeru kuće Azuma Tadao Anda bilo je potrebno osmisliti unutrašnji prostor za određeni profil korisnika. Nametnulo se posebno rešenje koncepta, koje je predstavljalo prostor koji pobuđuje čula kroz aktivnost. Korisnici ovog prostora jesu psiholog i njegov pacijent. Programska funkcija podeljena je u dve celine, prostor za razgovor i prostor za analizu.

Prostor je formiran kao vrsta narativnog oblika, ima svoj početak i kraj. Kao pandan klasične ordinacije, početak je smešten u čekaonici koja treba posetioca psihički da pripremi na nepoznato istraživanje. Prolaskom kroz pet soba, koje predstavljaju pet čula, on preispituje svoje osećaje, koji se manifestuju njegovom reakcijom ili aktivnošću. Izuzetan značaj u projektu imaju materijali, koji omogućuju potpuni ugođaj prostora. Prirodni materijali kao što su voda, tkanina, svetlost, aromatična ulja i voće, posetioca nesvesno uspevaju da odvrate od njegovih svakodnevnih misli. Kraj istraživanja predstavlja soba u kojoj u razgovoru sa psihologom on uspeva da prevaziđe svoje probleme i poteškoće.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157698944125875

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M01hexa_180