УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 01/08/2018 Кључне речи:

СТУДИО М01АД – ПРОЈЕКАТ:
КАДАР КОНТЕКСТА

Наставник:
др Ивана Ракоњац, доцент

У савременом тренутку радним простором се може карактерисати сваки простор који пружа могућност обављање пословних задатака. У складу са начином живота корисника, као и специфичностима различитих креативних дисциплина тежи се остваривању радног простора који одговара контексту у којем настаје. Мапирањем контекста (просторног, друштвеног, историјског, економског…) проналази се адекватни оквир у којем се реагује. Циљ рада је формирање аутентичног радног простора који транспоновањем и обликовањем елемената окружења пружа решење простора који прати трансформације начина живота.

Студент:
Јелена Королија

Опис пројекта:
Кроз анализу пројекта на примеру куће Азума Тадао Анда било је потребно осмислити унутрашњи простор за одређени профил корисника. Наметнуло се посебно решење концепта, које је представљало простор који побуђује чула кроз активност. Корисници овог простора јесу психолог и његов пацијент. Програмска функција подељена је у две целине, простор за разговор и простор за анализу.

Простор је формиран као врста наративног облика, има свој почетак и крај. Као пандан класичне ординације, почетак је смештен у чекаоници која треба посетиоца психички да припреми на непознато истраживање. Проласком кроз пет соба, које представљају пет чула, он преиспитује своје осећаје, који се манифестују његовом реакцијом или активношћу. Изузетан значај у пројекту имају материјали, који омогућују потпуни угођај простора. Природни материјали као што су вода, тканина, светлост, ароматична уља и воће, посетиоца несвесно успевају да одврате од његових свакодневних мисли. Крај истраживања представља соба у којој у разговору са психологом он успева да превазиђе своје проблеме и потешкоће.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157698944125875

Повратак на главну страну веб изложбе:

M01hexa_180