UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 19/07/2016 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2015/16
I godina – 2. semestar
MODUL ARHITEKTURA

STUDIO M02A – PROJEKAT:
INTERPOLACIJA
Nastavnik: arh. Vesna Cagić Milošević, vanredni profesor

Istraživanje mogućnosti transformacije, redefinicije i afirmacije potencijala lokacije, arhitekturom i sadržajima.
Prostorni okvir: segment bloka u između ulica Tadeuša Košćuška, Uzun Mirkove, Cara Uroša i Cincar Jankove.

Odnos grada i arhitekture određen je urbanistički i tipološki u formu višenamenskih gradskih centara koji predstavljaju najraznovrsnije sklopove sadržaja čiji je krajnji ishod stvaranje javnih gradskih prostora ili, preciznije, prostora sa javnim korišćenjem. Poslovanje, administracija, trgovina, ugostiteljstvo, informaciono-prezentacioni sadržaji, rekreacija… jesu samo neki od sadržaja kojima se formuliše struktura zatvorenih / otvorenih, urbanih, aktivnih, komunikativnih prostora sa odlikama gradskog centra.

Student:
Filin Benčina

Opis projekta:
Muzej automobilizma + poslovanje

Muzej je smešten u samom kontekstu svog nastanka, neposredno uz nekadašnju trasu gran prija, a njegov dizajn aktivno povezuje izložbu i šire okruženje. Sam objekat teži da kreira nezavisan odnos sa spoljnim svetom i posetioca maksimalno usmeri na izložbeni prostor, stvarajući svet za sebe. Ovakav unutrašnji prostor, u zavisnosti od tematike, može biti porozan ili hermetički zatvoren.

Muzej je tematski podeljen u dve celine: nadzemna – porozna i podzemna – hermetički zatvorena. U nadzemnoj – poroznoj, osnovni princip izložbe je prezentacija. Ovde, putem pasarela, posetilac pristupa izloženim automobilima i sagledava ih, a sa zidova dobija dodatne informacije o eksponatima. Podzemna etaža – hermetički zatvorena funkcioniše po principu simulacije, gde posetioci prateći putanje svetlosti i senke dospevaju u prostorije u kojima se simulira trka bolida, brzina i mehanika. Ideja je da posetioci izgrade postepeno osećaj spoljašnjeg konteksta krećući se kroz tematske celine.
Treći deo, sa glavnim pristupom iz ulice Cara Uroša, namenjen je poslovanju, administraciji muzeja i prodajnom salonu automobila. Na taj način priča iz prošlosti koja se priča ima svoj nastavak u sadašnjosti i vodi ka budućnosti.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M02hexa180