UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 19/07/2016 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2015/16
I godina – 2. semestar
MODUL ARHITEKTURA

STUDIO M02A – PROJEKAT:
INTERPOLACIJA
Nastavnik: arh. Vesna Cagić Milošević, vanredni profesor

Istraživanje mogućnosti transformacije, redefinicije i afirmacije potencijala lokacije, arhitekturom i sadržajima.
Prostorni okvir: segment bloka u između ulica Tadeuša Košćuška, Uzun Mirkove, Cara Uroša i Cincar Jankove.

Odnos grada i arhitekture određen je urbanistički i tipološki u formu višenamenskih gradskih centara koji predstavljaju najraznovrsnije sklopove sadržaja čiji je krajnji ishod stvaranje javnih gradskih prostora ili, preciznije, prostora sa javnim korišćenjem. Poslovanje, administracija, trgovina, ugostiteljstvo, informaciono-prezentacioni sadržaji, rekreacija… jesu samo neki od sadržaja kojima se formuliše struktura zatvorenih / otvorenih, urbanih, aktivnih, komunikativnih prostora sa odlikama gradskog centra.

Student:
Anđela Radovanović

Opis projekta:
Nova struktura svojim uređenjem treba da podrži postojeće objekte koji se nalaze u okruženju, kao i da svojim oblikovanjem i karakterom predstavi odraz novog vremena u prostoru u kojem je karakteristična istorijska slojevitost.

Glavna ideja jeste postavljanje strukture koja predstavlja kontrast u odnosu na sam kontekst. Postavljanje konstrukcije koja napada prostor i ne prilagođava se istom, daje novi identitet prostoru. Kontrast u odnosu na okruženje se pre svega odnosi na transparentnost prostora, odnosno fasade koja je zamišljena kao platno na kojem se reflektuje ono što se unutar objekta odvija.

Transparentnost omogućava da se stvori otvorenost u ograničenom prostoru. Mogućnost preplitanja spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora.

Mera transparentnosti utiče na stvaranje privatnog odnosno javnog prostora.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157671130606016

Povratak na glavnu stranu veb izložbe:

M02hexa180