UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 23/03/2016 Ključne reči:

Master akademske studije Arhitektura 2015/16
I godina – 1. semestar
STUDIO M01 AD

STUDIO M01 AD – PROJEKAT:
IDEALNI RADNI PROSTOR
Nastavnik: arh. Miloš Nenadović, docent

Radni prostor danas zbog sveopšte digitalizacije, stalne dostupnosti i mobilnosti, postaje i životni prostor koji paralelno živi i kao prostor za kreativno delovanje, odmor, prostor za rekreaciju i zabavu. Istražujemo prostor u kome se gube granice klasičnog radnog ambijenta i gde on počinje da poprima karakteristike prostora za život.

Prostor za rad arhitekte, uvek su pratili specifični zahtevi, prvenstveno zbog opreme za rad koja danas više ne postoji. Potreba da osim udobnog i funkcionalnog radnog mesta, prostor ponudi i ambijent u kojem će se ideje neometano razvijati, posebno je zahtevan parametar ovog zadatka. Istraživaćemo koje razlike a koje sličnosti sa drugim kreativnim praksama danas opredeljuju određeni prostorni okvir da bude odgovarajući za rad arhitekte.

Student:
Aleksandar Plazinić

Opis projekta:
Termin “rad” ima različita značenja za ljude koji se bave različitim poslom. U arhitekturi može da se misli na razradu nekog projekta, ali je meni lično dobijanje ideje najvažniji aspekt bilo kog rada. Ako je projekat dobro započet, postoji velika šansa da se na dobro izvede na pravi put.

Inspiracija je fantazija, prostranost, velika visina, otvorenost, u isto vreme zakriženost, senke, gomila senki nastala od visećih elemenata i fasade. Takođe, u mom idealnom radnom prostoru, veoma bitan aspekt je mogućnost da se prostor menja. Na bilo koji način, od fizičkog do psihološkog.

Prostor može biti i komotan i tesan
prirodan i veštački
uređen i haotičan
osvetljen i zasenčen
pokretan i nepokretan
visok i nizak
topao i hladan
težak i lak
vidljiv i nevidljiv
privatan i javan
spoljni i unutrašnji
pun i prazan

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157665684514070