УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 23/03/2016 Кључне речи:

Мастер академске студије Архитектура 2015/16
I година – 1. семестар
СТУДИО М01 АД

СТУДИО М01 АД – ПРОЈЕКАТ:
ИДЕАЛНИ РАДНИ ПРОСТОР
Наставник: арх. Милош Ненадовић, доцент

Радни простор данас због свеопште дигитализације, сталне доступности и мобилности, постаје и животни простор који паралелно живи и као простор за креативно деловање, одмор, простор за рекреацију и забаву. Истражујемо простор у коме се губе границе класичног радног амбијента и где он почиње да поприма карактеристике простора за живот.

Простор за рад архитекте, увек су пратили специфични захтеви, првенствено због опреме за рад која данас више не постоји. Потреба да осим удобног и функционалног радног места, простор понуди и амбијент у којем ће се идеје неометано развијати, посебно је захтеван параметар овог задатка. Истраживаћемо које разлике а које сличности са другим креативним праксама данас опредељују одређени просторни оквир да буде одговарајући за рад архитекте.

Студент:
Александар Плазинић

Опис пројекта:
Термин “рад” има различита значења за људе који се баве различитим послом. У архитектури може да се мисли на разраду неког пројекта, али је мени лично добијање идеје најважнији аспект било ког рада. Ако је пројекат добро започет, постоји велика шанса да се на добро изведе на прави пут.

Инспирација је фантазија, пространост, велика висина, отвореност, у исто време закриженост, сенке, гомила сенки настала од висећих елемената и фасаде. Такође, у мом идеалном радном простору, веома битан аспект је могућност да се простор мења. На било који начин, од физичког до психолошког.

Простор може бити и комотан и тесан
природан и вештачки
уређен и хаотичан
осветљен и засенчен
покретан и непокретан
висок и низак
топао и хладан
тежак и лак
видљив и невидљив
приватан и јаван
спољни и унутрашњи
пун и празан

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/albums/72157665684514070