UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 07/04/2015 Ključne reči:

Master akademske studije Unutrašnja arhitektura 2014/15

I godina – 1. semestar

STUDIO M01 AD

STUDIO M01 AD – PROJEKAT:
HOTEL JUGOSLAVIJA, NOVI BEOGRAD – UNUTRAŠNJA ARHITEKTURA PROSTORA NAMENJENIH REKREACIJI
Nastavnik: arh Igor Rajković, docent

Tendencija koju  diktira novi način života savremenog čoveka, otvara mnoga pitanja koja se vezuju za prostore koji su namenjeni rekreaciji.  Iskustva koja  se nalaze u globalnom okruženju, daju odgovore koji su delimično primenljivi u ovdašnjim uslovima. Arhitekta, koji je kreator i korisnik, učitelj i učenik, kritičar i kritikovan, ali pre svega onaj koji živi savremenim načinom života, svojim iskustvom, širokim obrazovanjem i projektantskim stavom  mora biti spreman da dá odgovor.

Cilj nastave je upoznavanje studenata sa osnovnim elementima unutrašnje arhitekture, kao i razvoj projektantskih veština vezanih za unutrašnji prostor. Studenti će osnovne elemente unutrašnjeg prostora istražiti, analizirati i na kraju implementirati u svoj rad, koji od konceptualne faze do finalnog projekta prolazi kroz više provera. Individualnost  daje finalni pečat projektu koji zahvaljujući  istraživanju i analizi predstavlja utemeljen stav.

Akcenat istraživanja predstavljaju sadržaji namenjeni rekreaciji koji su usko vezani za kategorizaciu hotela. Kao prateći element hotelske ponude, normativno, ovi sadržaji podižu kategoriju, ali oni govore i  o potrebama koje  diktira novi način života savremenog čoveka.

Student:
Miljan Torma

Opis projekta:
Idejno rešenje enterijera spa centra u hotelu Jugoslavija, kroz koncept belo, red, pogled.
Belo
_ svetlost
_ čistoća
_ jednostavnost
_ sterilnost
_ blagost
Red
_ mir
_ spokoj
_ harmonija
_ čistoća
_ opuštanje
Pogled
_ negarantovana privatnost
_ smer
_ pokret
_ vizura
_ kadar
Prostor, čija jednostavnost forme i materijalizacije, veličina i organizacija, korisniku daje šansu da traga za sopstvenim ambijentom, vizurom, svetlom, doživljajem i vidom relaksacije.
Kroz atmosferu negarantovane privatnosti, svaki posetilac ima mogućnost da upotpuni svoj boravak u spa centru bazenima, masažama i ostalim sadržajima organizovanim u više manjih celina.
Svaka od celina,na svojstven način, kroz svetlosne projekcije, efekte pljuska na vodi, vizure…insistira na trenutnom opuštanju i relaksaciji, koji svakog narednog trena mogu biti narušeni prolaskom ili pogledom drugih korisnika…

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/sets/72157651207251505/