УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 07/04/2015 Кључне речи:

Мастер академске студије Унутрашња архитектура 2014/15

I година – 1. семестар

СТУДИО М01 АД

СТУДИО М01 АД – ПРОЈЕКАТ:
ХОТЕЛ ЈУГОСЛАВИЈА, НОВИ БЕОГРАД – УНУТРАШЊА АРХИТЕКТУРА ПРОСТОРА НАМЕЊЕНИХ РЕКРЕАЦИЈИ
Наставник: арх Игор Рајковић, доцент

Тенденција коју  диктира нови начин живота савременог човека, отвара многа питања која се везују за просторе који су намењени рекреацији.  Искуства која  се налазе у глобалном окружењу, дају одговоре који су делимично применљиви у овдашњим условима. Архитекта, који је креатор и корисник, учитељ и ученик, критичар и критикован, али пре свега онај који живи савременим начином живота, својим искуством, широким образовањем и пројектантским ставом  мора бити спреман да дá одговор.

Циљ наставе је упознавање студената са основним елементима унутрашње архитектуре, као и развој пројектантских вештина везаних за унутрашњи простор. Студенти ће основне елементе унутрашњег простора истражити, анализирати и на крају имплементирати у свој рад, који од концептуалне фазе до финалног пројекта пролази кроз више провера. Индивидуалност  даје финални печат пројекту који захваљујући  истраживању и анализи представља утемељен став.

Акценат истраживања представљају садржаји намењени рекреацији који су уско везани за категоризациу хотела. Као пратећи елемент хотелске понуде, нормативно, ови садржаји подижу категорију, али они говоре и  о потребама које  диктира нови начин живота савременог човека.

Студент:
Миљан Торма

Опис пројекта:
Идејно решење ентеријера спа центра у хотелу Jугославија, кроз концепт бело, ред, поглед.
Бело
_ светлост
_ чистоћа
_ једноставност
_ стерилност
_ благост
Ред
_ мир
_ спокој
_ хармонија
_ чистоћа
_ опуштање
Поглед
_ негарантована приватност
_ смер
_ покрет
_ визура
_ кадар
Простор, чија једноставност форме и материјализације, величина и организација, кориснику даје шансу да трага за сопственим амбијентом, визуром, светлом, доживљајем и видом релаксације.
Кроз атмосферу негарантоване приватности, сваки посетилац има могућност да употпуни свој боравак у спа центру базенима, масажама и осталим садржајима организованим у више мањих целина.
Свака од целина,на својствен начин, кроз светлосне пројекције, ефекте пљуска на води, визуре…инсистира на тренутном опуштању и релаксацији, који сваког наредног трена могу бити нарушени проласком или погледом других корисника…

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/sets/72157651207251505/