UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Date: 08/04/2015 Ključne reči:

Master akademske studije Unutrašnja arhitektura 2014/15

I godina – 1. semestar
STUDIO M01 AD

STUDIO M01 AD – PROJEKAT:
HOTEL JUGOSLAVIJA, NOVI BEOGRAD – UNUTRAŠNJA ARHITEKTURA JAVNIH PROSTORA

Nastavnik: arh. Goran Vojvodić, vanredni profesor

Osnovni cilj nastave je da studente upozna sa gradivnim elementima unutrašnje arhitekture i metodologijom arhitektonskog projektovanja unutrašnjeg prostora. Fokus studija je na multidisciplinarnosti, odnosno osvajanju širokog spektra znanja od konceptualnih do profesionalno specifičnih. Metodologija rada u studiju biće fokusirana na razvijanju individualnih potencijala studenta.

Tema istraživanja u ovom semstru je identifikacija programsko-prostornih uslova koji uspostavljaju i oblikuju javni život u hotelima danas. Karakter javnog života je direktno povezan sa kategorizacijom hotela, te proisteklim normativima i kreće se u rasponu od uopštenih, prepoznatljivih preko familijarnih, gotovo intimnih, do vrlo specifičnih, uslovljavajućih sa naglašenom merom individualnosti.

Student se kroz program studija usmerava  na istraživanje savremene arhitektonske prakse, prostornih i projektantskih rešenja ove tematike kroz modelovanje i kreiranje sopstvenog viđenja unutrašnjeg prostora.

Student:
Lazar Stanojčić

Opis projekta:
Hotel Jugoslavija u vremenu kada je napravljen važio je za jedno od obeležja Beograda, međutim njegova kompletna devastacija tokom godina dovela ga je do ruba prepoznatljivosti, gotovo svi spomenici tog vremena su otrgnuti sa lokacije. Hotel koji je nekada važio za jedan od najluksuznijih hotela regiona sveo se na jedan od najpovoljnijih hotela Beograda.

Ovo je posledica političke devalvacije i neveštih načina raskida sa tim vremenom. Predloženo rešenje ima za cilj jasnu prezentaciju i akcentovanje preostalih vrednosti prošlog vremena kroz dematerijalizaciju njihovog okruženja odnosno isticanje konstruktivne estetike samog objekta i kroz sklapanje uslužnih prostora u minimalističke blokove. Na ovaj način preostale spomenike prezentujemo istrgnute iz konteksta, u transcendentom okruženju, čime njihova ambijentalna vrednost postaje neuporedivo veća.

Ovim postupkom pravi se raskid sa prošlim vremenom i omogućava se bolje sagledavanje svih preostalih vrednosti. Povećavanjem spratne visine i uklanjanjem reda stubova iz ulazne zone poboljšava se insolacija i pravi izvesna simetrija oko stepeništa i omogućava se njegovo sagledavanje, kao i sagledavanje rekordnog lustera i atrijuma iz ulazne zone. Ovako se otvara čitav prostor i povećava se njegov kvalitet.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/sets/72157650619376520/