УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, БЕОГРАД
  • en
  • sr
Date: 08/04/2015 Кључне речи:

Мастер академске студије Унутрашња архитектура 2014/15

I година – 1. семестар
СТУДИО М01 АД

СТУДИО М01 АД – ПРОЈЕКАТ:
ХОТЕЛ ЈУГОСЛАВИЈА, НОВИ БЕОГРАД – УНУТРАШЊА АРХИТЕКТУРА ЈАВНИХ ПРОСТОРА

Наставник: арх. Горан Војводић, ванредни професор

Основни циљ наставе је да студенте упозна са градивним елементима унутрашње архитектуре и методологијом архитектонског пројектовања унутрашњег простора. Фокус студија је на мултидисциплинарности, односно освајању широког спектра знања од концептуалних до професионално специфичних. Методологија рада у студију биће фокусирана на развијању индивидуалних потенцијала студента.

Тема истраживања у овом семстру је идентификација програмско-просторних услова који успостављају и обликују јавни живот у хотелима данас. Карактер јавног живота је директно повезан са категоризацијом хотела, те проистеклим нормативима и креће се у распону од уопштених, препознатљивих преко фамилијарних, готово интимних, до врло специфичних, условљавајућих са наглашеном мером индивидуалности.

Студент се кроз програм студија усмерава  на истраживање савремене архитектонске праксе, просторних и пројектантских решења ове тематике кроз моделовање и креирање сопственог виђења унутрашњег простора.

Студент:
Лазар Станојчић

Опис пројекта:
Хотел Југославија у времену када је направљен важио је за једно од обележја Београда, међутим његова комплетна девастација током година довела га је до руба препознатљивости, готово сви споменици тог времена су отргнути са локације. Хотел који је некада важио за један од најлуксузнијих хотела региона свео се на један од најповољнијих хотела Београда.

Ово је последица политичке девалвације и невештих начина раскида са тим временом. Предложено решење има за циљ јасну презентацију и акцентовање преосталих вредности прошлог времена кроз дематеријализацију њиховог окружења односно истицање конструктивне естетике самог објекта и кроз склапање услужних простора у минималистичке блокове. На овај начин преостале споменике презентујемо истргнуте из контекста, у трансцендентом окружењу, чиме њихова амбијентална вредност постаје неупоредиво већа.

Овим поступком прави се раскид са прошлим временом и омогућава се боље сагледавање свих преосталих вредности. Повећавањем спратне висине и уклањањем реда стубова из улазне зоне побољшава се инсолација и прави извесна симетрија око степеништа и омогућава се његово сагледавање, као и сагледавање рекордног лустера и атријума из улазне зоне. Овако се отвара читав простор и повећава се његов квалитет.

https://www.flickr.com/photos/arhitektonski_fakultet_beograd/sets/72157650619376520/